• Cijena šećera
  • 20.02.2014. 18:30

Cijena šećera pod utjecajem stranih tržišta

Šećer ima najnižu cijenu u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, a u sjeverozapadnom dijelu EU najvišu

Foto: depositphotos.com
  • 754
  • 66
  • 0

Globalno stanje u svjetskoj industriji šećera utječe i na domaću, a kako od 1. srpnja prošle godine, na domaćem tržištu postoji više sudionika, sadašnja cijena bijelog šećera opravdano je niska. Ne samo niska, već i najniža upravo u regiji jugoistočne Europe. Zemlje poput Mađarske, Hrvatske, Rumunjske, Bugarske, za razliku od sjeverozapada Europe koji ima najveću proizvodnju i najvišu cijenu šećera, uslijed nestabilnosti tržišta su zakinute. Samo u posljednjih godinu dana došlo je do pada cijene šećera za više od 25 posto. Svemu je razlog i to što je u proizvodnoj 2012./2013. godini, na svjetskoj razini proizvodnja od 181,3 mil. tona, nadmašila potrošnju od 171 mil. tona. Oko 10 milijuna tona previše.

S izvjesnim vremenskim odmakom, ovaj trend se prenio i na europsko, a danas i hrvatsko tržište šećera. Osim same cijene šećera, najveći utjecaj je imalo i punopravno članstvo Hrvatske u EU, jer sada domaće šećerane imaju proizvodne kvote, a propisana im je maksimalna količina šećera koju smiju stavljati na jedinstveno europsko tržište, dok imaju i značajno složeniju situaciju vezano uz mogućnost uvoza sirovog šećera.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Pročitaj više »

Tagovi

Cijene šećera EU Proizvodnja Potrošnja Proizvodne kvote Svjetsko tržište Šećerna repa


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izlet u Sunger (općina Mrkopalj u Gorskom kotaru) i razgovor ugodni s vlasnikom obrta Bitoraj, Ivano... Pročitaj cijelu bilješku »