Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene jaja
  • 29.07.2023. 10:30

Cijena jaja u Hrvatskoj i dalje je među najvišima u EU

Hrvatske veleprodajne cijene jaja A klase bile su više za 2% u odnosu na razinu EU i među najvišima su na ljestvici Europske unije, stoji u izvješću TISUP-a.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.551
  • 122
  • 0

Prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi, u lipnju ove godine veleprodajne cijene jaja L i M razreda iz kaveznog i podnog uzgoja nisu se mijenjale u odnosu na cijene prethodnog mjeseca dok su kod razreda XL i S bile više za 5 do 7 posto.

"U odnosu na rekordne s početka godine prosječne cijene jaja L i M iz podnog uzgoja zadržale su se na istim razinama dok su kod istih kategorija iz kaveznog uzgoja bile niže za 5 posto. Prosječna cijena u lipnju iznosila je 0,17 do 0,18 €/kom (M) odnosno 0,18 do 0,19 €/kom (L)", objavio je TISUP. 

Navode i da su cijene svih razreda težine iz oba uzgojna oblika bile u lipnju ove godine značajno više u odnosu na godinu dana ranije. Tako kod onih iz kaveznog uzgoja bilježe porast kod razreda L i M za 38,4 odnosno 41,6 % dok su kod istih kategorija jaja iz podnog uzgoja bile više za 35,7 odnosno 38,4 posto. 

Odnosno, prosječna cijena, razred L&M, u lipnju ove godine iznosila je 285,54 eura/100 kg što je gotovo isto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na cijene godinu dana ranije više za 43,4 posto.

"Hrvatske veleprodajne cijene jaja A klase bile su više za 2% u odnosu na razinu EU i među najvišima su na ljestvici Europske unije", stoji u izvješću. 

TISUP bilježi pad cijena za razred L&M na razini EU u lipnju. Prosječna je iznosila 235,87 eura/100kg i bila je niža za 5,8% u odnosu na prethodni mjesec. 

Vanjsko-trgovinska razmjena jaja 

Kada je u pitanju vanjsko-trgovinska razmjena, u travnju 2023. godine udio vrijednosti izvoza grupe proizvoda: Jaja peradi, ptičja jaja, u ljusci, svježa, konzervirana i kuhana činio je 0,12% ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza činio 0,36 %. 

Ukupan uvoz u travnju je iznosio 6.440.891 EUR odnosno 1.925 tona dok je izvoz iznosio 1.373.266 EUR odnosno 537 t. "Deficit u spomenutom razdoblju iznosi 5.067.625 EUR što je povećanje za 20,3% u odnosu na isto razdoblje lanjske godine", kazuju podaci. 

Pritom su najznačajniji izvozni proizvodi na razini vrijednosti razmjene ostala svježa jaja, od kokoši vrste Gallus domesticus, u ljusci (osim oplođenih jaja za liježenje) s ostvarenim udjelom od 66% i oplođena jaja za liježenje, od kokoši vrste Gallus domesticus s udjelom od 34%.

U uvozu najznačajniji udio od 34% ostvarila su oplođena za liježenje te ostala svježa jaja, potom u ljusci (osim oplođenih za liježenje) s udjelom od 56%. Napominju da je u travnju u odnosu na isto razdoblje 2022. godine u grupi ovih proizvoda došlo do vrijednosnog smanjenja izvoza za 18% te vrijednosnog povećanja uvoza za 9,4%. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 21,3 posto.


Tagovi

Jaja Cijena jaja TISUP Vanjsko-trgovinska razmjena Izvoz Uvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".