Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Davor Romić
  • 02.02.2016. 13:25

Čak i veliki koncerni podržavaju kontrolu uvoza

Romić podržava kontrolu uvoznih proizvoda, a provest će i analizu 47 parafiskalnih nameta unutar sektora poljoprivrede. I njih će reducirati ukoliko se time na optereti proračun.

Foto: Davor Anic/PIXSELL
  • 669
  • 178
  • 0

"Imamo za 30% smanjenu proizvodnju zbog prevelikog uvoza. Bivše ministarstvo dopustilo je stranim i našim lobijima da uvoze robu upitne kvalitete. Ako vam jedan krumpir iz Poljske dolazi za 60 lipa, ja vas pitam tko će se u RH uopće usuditi da ide u proizvodnju kad je repromaterijal 3x skuplji nego u drugim zemljama?

Ako se nova Vlada ne okrene OPG-ima i domaćoj proizvodnji, možemo zaboraviti na konkurentnost", govori Dragutin Dukić, koordinator seljačkih udruga u Emisiji za selo i poljoprivredu urednika Martina Vukovića. Tamo smo čuli i što novi ministar poljoprivrede Davor Romić misli o prijedlogu zaštite od uvoza.

Ne vidim sukob između OPG-a i velikih sustava!

Uvoz je najveći problem za proizvođače

"Svinjogojska proizvodnja je s milijun tovljenika pala na 500 tisuća. Moramo sjesti za jedan stol s ministrom i vidjeti kako se može ograničiti uvoz kako bi naši proizvodi bili barem ravnopravni onima iz drugih zemalja", govori Mato Mikić, stočar svinjogojac iz Gundinaca.

Na njihove boljke i prijedloge odgovorio je i ministar Romić koji je rekao kako će pažljivo osluškivati probleme na terenu i svoj će rad temeljiti na komunikaciji s poljoprivrednicima.

Na redu je zaštita od uvoza i brandiranje domaćeg proizvoda?

Članica nadzornog odbora Agrokora Ljerka Puljić predlaže da ministarstvo pravilnikom temeljem zakona iskontrolira uvoz i kontrolira proizvode koji su na našim policama, a dolaze iz drugih zemalja. "I ja podržavam kontrolu kvalitete onoga što se uvozi. Zajednička europska politika također podrazumijeva zaštitu potrošača, ali i proizvođača. Mijenjat ćemo pravila igre,a glavnu ulogu će imati inspekcije", govori Romić.

Ideja brandiranja domaćeg proizvoda je visoko na ljestvici novog ministra, a s ciljem da također postignemo bolji plasman na tržištu i promociju vlastitih vrijednosti.

Analiza parafiskalnih nameta

Analizirat će se i parafiskalni nameti, kojih unutar sektora poljoprivrede ima sveukupno 47, najavljuje Romić. "Što se tiče PDV-a, neke korake smo napravili. Smanjenje PDV-a na hranu, primjerice kruh itd. Dalje se moramo dogovarati s ministarstvom financija i postaviti model koji će izazvati željeni efekt, a kojim nećemo ugroziti državni proračun".

Foto: Davor Anic/PIXSELL


Tagovi

Ružica Vukovac Martin Vuković Tugomir Majdak Miroslav Kovač Antun Laslo Emisija za selo i poljoprivredu MOST HDZ


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]