Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz prehrambenih proizvoda
  • 27.03.2014. 20:45

Čak 10 posto proizvoda opasno po zdravlje!

Da situacija sa zdravstvenom ispravnošću hrane na našim policama sve više zabrinjava, dokazuje i podatak da je ove veljače u odnosu na prošlogodišnju, na hrvatskom tržištu povećan broj potencijalno opasne hrane za 2,5 puta

Foto: depositphotos.com
  • 279
  • 41
  • 0

Najnoviji rezultati analize hrane u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” otkrili su kako se prilikom testiranja na prisutnost opasnih bakterija na 240 uzoraka hrane, zdravstveno neispravnim pokazalo čak 10 posto. Je li uzrok takvih rezultata ulazak Hrvatske u EU, čime se i drastično povećao uvoz, vrijeme će pokazati. U 2013. godini je primjerice analizirano 6.920 uzoraka, od čega je 359, odnosno pet posto bilo neispravno.

No, novim projektom Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” koji bi uskoro trebao zaživjeti i otkriti stvarno stanje zdravstveno (ne)ispravne hrane na hrvatskim policama, pokušava se potrošačima, u moru uvoznih, ali i rijetkih domaćih proizvoda na policama, omogućiti siguran odabir. Radi se o novom žigu, odnosno certifikatu “Oznaka kontrolirane kvalitete”, što bi trebala biti jedinstvena neovisna, sveobuhvatna i prva kontrola kvalitete prehrambenih proizvoda i predmeta opće uporabe takve vrste u Hrvatskoj.

Budući da na našem tržištu ima doista svega, planiraju ponuditi proizvođačima i trgovcima priliku za opsežniju kontrolu, od kemijske, mikrobiološke analize do ispitivanja kontaminacije tla, vode i zraka. Konkretno, u slučaju pojave aflatoksina u mlijeku morali su se povlačiti čitave serije proizvoda, a s novom kontrolom to se pokušava spriječiti jer bi se analizom prostorija, sirovina, zraka i tla otkrili aflatoksini prije nego što dospiju u mlijeko, a kamoli kada to mlijeko dospije do potrošača.

Da bi proizvodni proces bio praćen, odnosno da bi se sve analiziralo u laboratorijima i prije konačnog proizvoda, treba vremena. Kvaliteta proizvoda morala bi se dulje vrijeme pratiti, barem oko tri mjeseca. Potrebna je svakako kemijska i mikrobiološka analiza proizvoda, uzimanje briseva kultura za fermentaciju, a uzimat će čak i uzorke zraka u mljekari. Zatim slijedi kontrola same ambalaže, odnosno ispušta li i u kojoj mjeri opasne kemikalije. Na kraju slijedi provjera deklaracije, odnosno jesu li svi sastojci i količine sastojaka uistinu onakve kakve su na deklaraciji. Rezultati bi, sudeći prema sadašnjim rezultatima naliza, mogli biti i više nego zastrašujući.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Aflatoksin Kontrola kvalitete Uvoz Prehrambeni proizvod Dr. Andrija Štampar Zdravstvena ispravnost Kvaliteta Supermarket Provjera deklaracije Stroga kontrola Potrošači Uzorci zraka Kemikalije Ambalaža Opasnost Analiza Kemijska analiza Lab


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.