• Osječko-baranjska županija
  • 12.12.2017. 13:30

Besplatan obrok za 18.000 osnovnoškolaca!

Besplatan obrok imat će više od 18.000 učenika Osječko-baranjske županije, a proizvodi će se nabavljati od domaćih poljoprivrednih proizvođača i OPG-ova.

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 494
  • 25
  • 0

Više od 18.000 učenika osnovnih škola na području Osječko-baranjske županije od 1. siječnja 2018. imat će besplatnu prehranu. Riječ je o učenicima svih 70 osnovnih škola na području županije, a besplatna prehrana realizirana je kroz projekt "Školski obrok za sve".

Navedeni projekt jedan je od projekata provedenih u proteklih šest mjeseci koliko je na čelu županije Ivan Anušić.

"Riječ je o ulaganju od 17 milijuna kuna od kojih Županija osigurava 12 milijuna kuna, a pet milijuna kuna izdvojit će gradovi i općine. Više od 18.000 učenika tako će imati besplatnu prehranu, a proizvodi će se nabavljati od domaćih poljoprivrednih proizvođača i OPG-ova. U narednom razdoblju planira se uvesti isključivo zdravi obrok od domaćih namirnica, što znači trostruku korist ovog projekta; besplatna prehrana, zdrav obrok za djecu i financijska potpora domaćim proizvođačima i OPG-ovima", rekao je župan predstavljajući svojih prvih pola godine rada.

Velika su očekivanja, dodao je, i od aktiviranja sustava navodnjavanja. SN Baranja vrijedan 129 milijuna kuna je pokrenut i omogućava kvalitetno korištenje 5.000 hektara, četiri sustava vrijedna 117 milijuna kuna su spremna za prijavu za izgradnju te pokrivanje 1.613 hektara, a ostali projekti vrijede oko 300 milijuna kuna.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

"Ukoliko jedan hektar navodnjavane površine zaposli samo jednu osobu, riječ je o projektu koji će zaposliti tisuće radnika", naglasio je, navodi se u priopćenju.

Župan je ujedno pokrenuo inicijativu da se korisnike sustava oslobodi plaćanja naknade najmanje dvije godine, a izgledno je da će se usvojiti i pet godina, što će biti snažan poticaj poljoprivrednicima. U tom sklopu je i projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće čija je investicijska vrijednost više od 40 milijuna kuna, no njegovom izgradnjom, osnivanjem proizvođačkih organizacija te uključivanje poljoprivrednih proizvođača u projekt koji obuhvaća pakirnicu, sortirnicu, sušaru, hladnjaču, tunel hlađenja te druga skladišta proizvoda ostvarit će se niz pogodnosti za proizvođače, osobito u čuvanju i rokovima prodaje proizvoda, zaključeno je, između ostalog, iz županije.

Foto: Osječko-baranjska županija


Tagovi

Osječko-baranjska županija Školski obrok Besplatna prehrana OPG Navodnjavanje Ivan Anušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!


Partner

Osječko-baranjska županija

Trg Ante Starčevića 1, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (0) 31 200 588, e-mail: poljoprivreda@obz.hr web: http://www.obz.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi