Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 12.12.2017. 13:30

Besplatan obrok za 18.000 osnovnoškolaca!

Besplatan obrok imat će više od 18.000 učenika Osječko-baranjske županije, a proizvodi će se nabavljati od domaćih poljoprivrednih proizvođača i OPG-ova.

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 525
  • 25
  • 0

Više od 18.000 učenika osnovnih škola na području Osječko-baranjske županije od 1. siječnja 2018. imat će besplatnu prehranu. Riječ je o učenicima svih 70 osnovnih škola na području županije, a besplatna prehrana realizirana je kroz projekt "Školski obrok za sve".

Navedeni projekt jedan je od projekata provedenih u proteklih šest mjeseci koliko je na čelu županije Ivan Anušić.

"Riječ je o ulaganju od 17 milijuna kuna od kojih Županija osigurava 12 milijuna kuna, a pet milijuna kuna izdvojit će gradovi i općine. Više od 18.000 učenika tako će imati besplatnu prehranu, a proizvodi će se nabavljati od domaćih poljoprivrednih proizvođača i OPG-ova. U narednom razdoblju planira se uvesti isključivo zdravi obrok od domaćih namirnica, što znači trostruku korist ovog projekta; besplatna prehrana, zdrav obrok za djecu i financijska potpora domaćim proizvođačima i OPG-ovima", rekao je župan predstavljajući svojih prvih pola godine rada.

Velika su očekivanja, dodao je, i od aktiviranja sustava navodnjavanja. SN Baranja vrijedan 129 milijuna kuna je pokrenut i omogućava kvalitetno korištenje 5.000 hektara, četiri sustava vrijedna 117 milijuna kuna su spremna za prijavu za izgradnju te pokrivanje 1.613 hektara, a ostali projekti vrijede oko 300 milijuna kuna.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

"Ukoliko jedan hektar navodnjavane površine zaposli samo jednu osobu, riječ je o projektu koji će zaposliti tisuće radnika", naglasio je, navodi se u priopćenju.

Župan je ujedno pokrenuo inicijativu da se korisnike sustava oslobodi plaćanja naknade najmanje dvije godine, a izgledno je da će se usvojiti i pet godina, što će biti snažan poticaj poljoprivrednicima. U tom sklopu je i projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće čija je investicijska vrijednost više od 40 milijuna kuna, no njegovom izgradnjom, osnivanjem proizvođačkih organizacija te uključivanje poljoprivrednih proizvođača u projekt koji obuhvaća pakirnicu, sortirnicu, sušaru, hladnjaču, tunel hlađenja te druga skladišta proizvoda ostvarit će se niz pogodnosti za proizvođače, osobito u čuvanju i rokovima prodaje proizvoda, zaključeno je, između ostalog, iz županije.

Foto: Osječko-baranjska županija


Tagovi

Osječko-baranjska županija Školski obrok Besplatna prehrana OPG Navodnjavanje Ivan Anušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!