AgroKlub.com

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Prehrambena industrija » Besplatan obrok za 18.000 osnovnoškolaca!

Besplatan obrok za 18.000 osnovnoškolaca!

Osječko-baranjska županija

Besplatan obrok za 18.000 osnovnoškolaca!

Datum: 12.12.2017. 13:30

Kategorija:

Prehrambena industrija, Financiranje

Besplatan obrok imat će više od 18.000 učenika Osječko-baranjske županije, a proizvodi će se nabavljati od domaćih poljoprivrednih proizvođača i OPG-ova.

Više od 18.000 učenika osnovnih škola na području Osječko-baranjske županije od 1. siječnja 2018. imat će besplatnu prehranu. Riječ je o učenicima svih 70 osnovnih škola na području županije, a besplatna prehrana realizirana je kroz projekt "Školski obrok za sve".

Navedeni projekt jedan je od projekata provedenih u proteklih šest mjeseci koliko je na čelu županije Ivan Anušić.

"Riječ je o ulaganju od 17 milijuna kuna od kojih Županija osigurava 12 milijuna kuna, a pet milijuna kuna izdvojit će gradovi i općine. Više od 18.000 učenika tako će imati besplatnu prehranu, a proizvodi će se nabavljati od domaćih poljoprivrednih proizvođača i OPG-ova. U narednom razdoblju planira se uvesti isključivo zdravi obrok od domaćih namirnica, što znači trostruku korist ovog projekta; besplatna prehrana, zdrav obrok za djecu i financijska potpora domaćim proizvođačima i OPG-ovima", rekao je župan predstavljajući svojih prvih pola godine rada.

Velika su očekivanja, dodao je, i od aktiviranja sustava navodnjavanja. SN Baranja vrijedan 129 milijuna kuna je pokrenut i omogućava kvalitetno korištenje 5.000 hektara, četiri sustava vrijedna 117 milijuna kuna su spremna za prijavu za izgradnju te pokrivanje 1.613 hektara, a ostali projekti vrijede oko 300 milijuna kuna.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

"Ukoliko jedan hektar navodnjavane površine zaposli samo jednu osobu, riječ je o projektu koji će zaposliti tisuće radnika", naglasio je, navodi se u priopćenju.

Župan je ujedno pokrenuo inicijativu da se korisnike sustava oslobodi plaćanja naknade najmanje dvije godine, a izgledno je da će se usvojiti i pet godina, što će biti snažan poticaj poljoprivrednicima. U tom sklopu je i projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće čija je investicijska vrijednost više od 40 milijuna kuna, no njegovom izgradnjom, osnivanjem proizvođačkih organizacija te uključivanje poljoprivrednih proizvođača u projekt koji obuhvaća pakirnicu, sortirnicu, sušaru, hladnjaču, tunel hlađenja te druga skladišta proizvoda ostvarit će se niz pogodnosti za proizvođače, osobito u čuvanju i rokovima prodaje proizvoda, zaključeno je, između ostalog, iz županije.

Foto: Osječko-baranjska županija


Osječko-baranjska županija

Sponzorirani članak
Osječko-baranjska županija
Trg Ante Starčevića 1, Osijek, Hrvatska
tel: +385 (0) 31 200 588
e-mail: poljoprivreda@obz.hr , web: www.obz.hr

Broj pregleda članka: 488; Uspješnost članka: 147.4

Tagovi: Navodnjavanje, Osječko-baranjska županija, OPG, Ivan Anušić, Školski obrok, Besplatna prehrana

Ključne riječi članka: besplatan, obrok, za, 18, 000, osnovnoskolaca, milijuna, projekt, obrok, županije, sustava, riječ, milijuna kuna


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!