Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brussels Beer Project
  • 03.06.2015. 16:00

Belgijsko pivo od staroga kruha

Ova mala briselska pivovara proizvodila je i pivo od školjaka kamenica, sada će i ono od kamilice, no javnosti je postala najpoznatija po pivu od staroga kruha.

Foto: Brussels Beer Project
  • 453
  • 24
  • 0

Koliko neprodanoga kruha u svijetu pa i kod nas završi u smeću, teško da ćemo ikad saznati. Možda je tako bilo i s onim iz briselskih trgovina, dok tamošnja pivovara Brussels Beer Project nije nedavno počela proizvoditi pivo Baby Lone u kojem se, uz ječmeni slad, kao sirovina koristi i reciklirani kruh.

Brussels Beer Project predstavlja dio programa održivog razvoja, društvene odgovornosti i favoriziranja kvalitete pred kvantitetom, kojim se bavi neprofitna organizacija CODUCO. Naziv piva je, kažu, asocijacija na Babilon.

"Cilj ove inovativne ideje je smanjiti ogromne količine svakodnevno bačenog kruha", ističe direktor CODUCO-a, Bob Renaerts.

Inovativna ideja za rješavanje svakodnevno bačenoga kruha

Olivier de Brauwere i njegov partner iz Brussels Beer Projecta, Sébastien Morvan, svake večeri preuzimaju neprodani kruh iz briselskih trgovina te ga odvoze u pogon na sušenje. Nakon toga melje se u krušne mrvice. Njima se u pivovari zamijeni 1/3 potrebne količine ječmenog slada, što znači da su sastavni dio svake boce spomenute vrste piva, jedna i pol do dvije kriške kruha. Za dva mjeseca na taj su način korisno upotrebljene dvije tone kruha, a novo pivo Baby Lone, koje sadrži 6,5% alkohola, već se uvelike naručuje u brojnim kafićima i restoranima glavnoga belgijskoga grada.

Nanese li vas put bilo kojim povodom u Bruxelles i poželite probati pivo od staroga kruha, na Internetu možete pronaći i kartu s lokacijama kafića u kojima se prodaje. Na sve se tu misli, samo da put od proizvoda do kupca bude što jednostavniji i brži.

Doživotno 12 besplatnih boca piva godišnje

Glavninu kapitala za ovaj projekt, vlasnici Brussels Beer Projecta namaknuli su, pojasnio je Oliver de Brauwere, a prenio Lider, modelom koji je do sada animirao više od 1.200 malih financijera, koji za 160 eura godišnje uplate, doživotno stječu pravo na 12 besplatnih boca piva na godinu, kao i stalni rabat od 5% kod kupnje njihovih drugih vrsta piva.

Da ova pivovara doista voli eksperimentirati s okusima i ljubiteljima piva ponuditi nešto sasvim drugačije, dokazuje i limitana kolekcija od šest tisuća boca piva Babeleir de Bretagne, čiji su sastavni dio bile školjke kamenice i kakao.

"Kamenice smo nabavljali iz poznate farme ovih školjaka Prat Ar Coum koja se nalazi u francuskoj sjeverozapadnoj regiji Bretagni, nekoliko kilometara udaljenoj od mjesta gdje sam živio", kazao je Sebestian Morvan.

Sada je red i na pivo čiji će važan sastojak biti kamilica.

Ovaj pivarski dvojac, u prvome redu, stvara piva namijenjena izbirljivim i za nove okuse otvorenim pivopijama, a krušno pivo Baby Lone, osim što je privuklo najviše medijske pozornosti, pozitivno je iznenadilo okusom i one klasične ljubitelje piva. Tajna tog dobrog okusa je, kažu pivari, u križanju drevne babilonske tehnologije s kvalitetnim slatkim ekstraktom i plemenitim sortama hmelja.

Foto: Brussels Beer Project


Povezana biljna vrsta

Hmelj

Hmelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Hop | Latinski naziv: Humulus lupulus

Hmelj je višegodišnja biljka i pripada u najunosnije ratarske kulture. Višegodišnja je dvodomna biljka, što znači da se muške i ženske biljke morfološki razlikuju. Uzgaja se da bi... Više [+]

Tagovi

Pivo Stari kruh Brussels Beer Project Baby Lone CODUCO Bob Renaerts Olivier de Brauwere Bretagna Sebastien Morvan Neprodani kruh Babilonska tehnologija Slatki ekstrakt Hmelj Krušne mrvice Kriške kruha Bruxelles Financijeri Rabat Limitira


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!