Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mlijeka
  • 26.04.2022. 18:00

Austrijske mljekare obustavljaju isporuku, Rusija će mlijeko prodavati u kantama?

Troškovi proizvodnje mlijeka u Austriji su narasli za 30 posto. U Rusiji imaju zaliha materijala za ambalažu za par mjeseci

Foto: Depositphotos/subinpumsom
  • 1.951
  • 144
  • 0

Druga po veličini mljekara u Austriji, NÖM, sa sjedištem u Badenu najavila je preventivnu obustavu isporuke pojedinih proizvoda zbog rasta troškova. Naime, litra sirovog mlijeka već je poskupjela za 10 centi što je povećanje troškova od 30 posto, odnosno 40 milijuna eura ove godine za tu tvrtku.   

Razlog je i povećanje cijene energenata, posebno plina budući da su sto posto ovisni o tom energentu, navodi noe.orf.

Član uprave, Alfred Berger, najavio je da će zbog mjera opreza zaustaviti isporuku određenih proizvoda, no nisu precizirali kojih. 

Uska grla proizvodnje

Osim toga, upozoravaju i na uska grla u nabavci materijala za pakiranje te voćnih pripravaka koji služe za proizvodnju, primjerice, voćnih jogurta. Također, uzgoj jagoda u Donjoj Austriji pokriva tek šest posto njihovih potreba. Problem predstavlja i nedostatak radne snage, berača iz Ukrajine kojih ove godine neće biti. 

Slično je i s malinama koje su tri do pet puta skuplje, a kada je riječ o isporuci, nedostaje vozača kamiona. 

Kada je riječ o ambalaži, manjak je materijala koje koriste za poklopce jogurta, vrhnja i drugih mliječnih proizvoda. 

Mlijeko u bidonima

S ovim imaju problema i u Rusiji. Kako piše dairy global, ondje čak 95 posto materijala dolazi iz uvoza. Zbog uvedenih sankcija, više ne mogu koristiti Tetra Pak, a s radom u Rusiji su prestali i Elopak te Stora Enso, dok je Tetra Laval smanjio poslovanje u toj zemlji. 

Preostaju im kante i staklena ambalaža (Foto: Depositphoto/p.thongdumhyu)

U industriji ambalaže za hranu, karton, polietilen, boje, aluminijska folija i druge sirovine prvenstveno uvoze iz Europske unije. 

Preostaje im staklena ambalaža ili pak metalne kante, tzv. bidoni zbog čega će se morati razmišljati o smanjenju roka trajanja mlijeka i mliječnih proizvoda. "Vjerojatno nećemo završiti s mlijekom u metalnim kantama, ali, znate, bolje je ne obećavati", komentirao je situaciju Arkadij Ponomarjov, osnivač ruskog mliječnog holdinga Molvest. 

Materijala za ambalažu imaju tek za 1,5 do 3 mjeseca. 

Zanimljivo je da je među starijom populacijom, spominjanje bidona potaknulo uspomene na nestašicu hrane u kasnom sovjetskom razdoblju i ranim 1990-ima kada su se čekali redovi za kupnju iz tih velikih, potrošačima nezgrapnih posuda. Oni su bili sinonim za nestašicu mlijeka. 


Tagovi

Tržište mlijeka Mlijeko Austrijske mljekare Troškovi proizvodnje Rusija Bidoni za mlijeko Nestašica Ambalaža


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.