Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaraženo meso
  • 03.01.2018. 10:30

Analiza pokazala - meso je zaraženo fekalijama

Meso koje je kupila u trgovačkom centru bilo je zaraženo enterobakterijama.

Foto: HRT
  • 1.295
  • 94
  • 0

Smrad koji je osjetila kada je otvorila meso iz vakuuma, Dijana Čović neće tako lako zaboraviti. Kako je ispričala za Potrošački kod HRT-a, imala je već susret s pokvarenim smrdljivim mesom ali ovo je bilo već u fazi truljenja.

Meso je, točnije komad svinjskih rebaraca, kupila u lancu Plodine, a ekipa Potrošačkog koda odnijela ga je na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" gdje su otkrili seraciju i mojerelu - dva soja enterobakterija koja spadaju u fekalna zagađenja, odnosno - riječ je o izmetu!. Je li do kontaminacije došlo u vrijeme obrade ili u lancu prodaje - to je prema mišljenju stručnjaka sada teško reći.

Inspekcijom otkrili 2,4 % nesukladnih uzoraka mesa

Mojerela, doznali su, dosad nije otkrivena u Hrvatskoj. Prvi put je izolirana u Americi u državi Wisconsin. Prisustvo drugog soja enterobakterije - seracije - stručnjacima govori da je izvor kontaminacije mesa - čovjek, doznaje HRT.

Foto: HRT


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Enterobakterije Meso Zaraza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).