Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podravkin rekord
  • 29.09.2016. 09:00

Ajvar na traci u Podravkinoj tvornici 24h dnevno

Dnevno se u Podravkinoj tvornici Kalnik prerađuje između 110 i 130 tona sirovina, a rekordna prerada očekuje se u proizvodnji ajvara, s obzirom da se planira preraditi čak 6.000 tona paprike.

Foto: podravka.hr
  • 1.301
  • 144
  • 0

Podravkina tvornica Kalnik Varaždin, nakon modernizacije proizvodne linije ostvaruje rast u gotovo svim prerađenim kategorijama, što je rezultiralo i porastom plana cijele tvornice za 14% u odnosu na prošlu godinu. Dnevno se u tvornici prerađuje između 110 i 130 tona sirovina, a rekordna prerada očekuje se u proizvodnji ajvara, s obzirom da se planira preraditi čak 6.000 tona paprike.

Proizvodnja ajvara trenutno je organizirana u četiri smjene, svih sedam dana u tjednu, kako bi se uspjelo preraditi što više paprike za ajvar, najpopularniji Podravkin proizvod iz kategorije prerađevina povrća te koji iz godine u godinu povećava svoju prodaju i zastupljenost na raznim tržištima diljem svijeta.

Suradnja Podravke s OPG-ovima

Od ostalog povrća proizvodnja cikle i paprike filet odvija se u dvije ili tri smjene, šest dana u tjednu, dok je prerada graška završena, a prerada krastavaca se privodi kraju. Ukupno je prerađeno 500 tona graška iz vlastite proizvodnje s polja iz okolice Koprivnice, dok će se ukupno preraditi oko 1.700 tona krastavaca. Do sada je otkupljeno još i 950 tona cikle, 830 tona paprike za ajvar, 90 tona patlidžana i 75 tona blagih i ljutih feferona.

Podravka i za potrebe proizvodnje u Tvornici Kalnik Varaždin prije svega surađuje s OPG-ovima te malim domaćinstvima koje organizacijski pokrivaju organizatori proizvodnje. Grašak je iz vlastite proizvodnje, ciklu osim iz vlastite proizvodnje osiguravaju i proizvođači iz okolice Varaždina, a ostale sirovine nabavljaju se uglavnom iz sjeverozapadne te istočne Hrvatske. Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, sve do sada prerađene sirovine bile su iznimne kvalitete što je rezultiralo vrhunskim konačnim proizvodima.

Tvornica Kalnik Varaždin 1967. godine integrirana je u sustav Podravke pa se sljedeće godine obilježava 50 godina rada tvornice pod okriljem Podravke.

Modernizacija tvornice iz Programa ruralnog razvoja

Podravka je nedavno provedenu modernizaciju tvornice Kalnik financirala dijelom i sredstvima iz Programa ruralnog razvoja RH za prvi dio projekta "Modernizacija tvornice za preradu povrća". Isplaćena sredstva u iznosu od oko 6,2 milijuna kuna predstavljaju 50% vrijednosti ukupne investicije. Veći dio projekta odnosio se na zamjenu stare opreme na liniji steriliziranog povrća, modernizaciju linije te povećanje standarda sigurnosti gotovog proizvoda.

Nova linija osigurava porast kapaciteta prerade za 30%, smanjuje potrošnju energenata i vode te omogućuje vraćanje jednog dijela asortimana iz outsourcinga u vlastitu proizvodnju i razvoj novih proizvoda. Optičkim sorterom na inspekciji sirovine, te takozvanim x-ray-om na kontroli gotovog proizvoda dobivena je jedna od najmodernijih i najsigurnijih proizvodnih linija.

Izvor: podravka.hr, Foto: podravka.hr


Tagovi

Podravka Kalnik Prerada povrća


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje