Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najveće tvrtke
  • 09.09.2015. 19:30

Agrokor najbolji od hrvatskih tvrtki!

Među 500 najvećih u srednjoj Europi 12 hrvatskih tvrtki; Agrokor najbolji!

  • 366
  • 42
  • 0

Na listu 500 najvećih tvrtki u 18 zemalja srednje Europe, po rezultatima poslovanja u 2014. godini, plasiralo se 12 hrvatskih tvrtki, među kojima je najbolje plasiran, na 22. mjestu, koncern Agrokor, a slijede ga Ina na 39. i HEP na 97. mjestu.

Lista 500 najvećih srednjeuropskih tvrtki, koju devetu godinu zaredom izrađuje konzultantska tvrtka Deloitte, predstavljena je u srijedu na okruglom stolu "Top 500 kompanija srednje Europe, u društvu najvećih" u organizaciji portala banka.hr i Deloittea.

12 tvrtki iz Hrvatske

Prema riječima partnerice u reviziji tvrtke Deloitte Marine Tonžetić, granica je za ulazak na listu bila 459 milijuna eura prihoda u 2014. godini, a tu je granicu prešlo najviše tvrtki iz Poljske - njih 170 te najviše iz potrošačkog sektora, ukupno 174.

Listu, kao i prethodne godine, predvode poljski energetski div PKN Orlen, koji je lani imao prihode od čak 25,5 milijardi eura, potom mađarski MOL, s 15,7 milijardi eura prihoda, te češka Škoda, s prihodima od 10,8 milijardi eura. Iz Hrvatske se na listu plasiralo 12 tvrtki, i to pet energetskih, pet iz potrošačkog sektora te po jedna tvrtka iz javnog sektora i telekomunikacija.

Agrokor napredovao

Agrokor je tako prema prihodima u 2014. napredovao za pet mjesta, preskočivši Inu, dok je na listi najvećih kompanija u potrošačkom sektoru zauzeo drugo mjesto, iza poljske kompanije Jeronimo Martinis. Agrokorov izvršni direktor za strategiju i tržišta kapitala Zdravko Marić je istaknuo kako se na idućoj ljestvici može očekivati daleko bolji plasman Agrokora, koji bi nakon dovršetka konsolidacije s Mercatorom trebao ući među deset najvećih u regiji.

Daljnji napredak na ljestvici očekuje i Branko Roglić, vlasnik Roglić grupe, koja je trenutno na 195. mjestu. No, Roglić je kazao kako je njegova grupacija nedavno dovršila preuzimanje jednog poljskog distributera piva te kako pregovara oko preuzimanja dviju ukrajinskih tvrtki, što bi trebalo rezultirati znatno većim prihodima u ovoj u odnosu na prošlu godinu.

Također, na idućoj će se listi gotovo sigurno naći i Podravka, koja bi primjerice po podacima za 2014., da je provela konsolidaciju slovenskog Žita, zauzimala 356. mjesto na ovoj ljestvici.

Među sto najvećih i Konzum

Uz Agrokor, koji je lani imao 4,6 milijardi eura prihoda, među sto najvećih na listi su još i Ina, na 39. mjestu, s 3,1 milijardu eura prihoda, potom HEP na 97. mjestu, s 1,6 milijardi eura prihoda, te Konzum na 98. mjesto, sa skoro 1,6 milijardi eura prihoda.

Roglić grupa lani je imala prihod od milijardu eura i našla se na 195. mjestu, a slijede T-HT koji je zauzeo 220. mjesto (904,8 milijuna eura prihoda), HEP-ODS je 231. (871,3 milijuna eura), Atlantic grupa se nalazi na 323. mjestu (670,4 milijuna eura), Petrol Hrvatska na 326. (666,3 milijuna eura), a Adris grupa na 379. s 584,5 milijuna eura prošlogodišnjih prihoda. Na listi su još i Zagrebački holding, koji je s 533,3 milijuna eura prihoda zauzeo 415. mjesto, dok je na 434. mjestu HEP-Proizvodnja, čiji su prihodi lani iznosili 514,7 milijuna eura.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Agrokor Poljska MOL Škoda Marina Tonžetić Zdravko Marić Branko Roglić Jerinimo Martinis Podravka Konzum


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Tomislavgradu je ovih dana završila berba grožđa u jedinom komercijalnom vinogradu @Knebu koji se proteže na 965 m nadmorske visine, što ga čini jedinstvenim u svijetu. Potvrdili su i iznimnu kvalitetu vina upravo zbog visoke nadmorske vi... Više [+]