Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrokor
  • 13.06.2017. 10:00

Agrokor će i dalje otkupljivati od proizvođača

Agrokor je sada poput "broda koji je stao na pučini jer je ostao bez goriva i bez posade", a banke su jedine koje mu mogu dodati gorivo.

  • 2.594
  • 127
  • 0

Kriza u Agrokoru i dalje potresa same temelje hrvatskog gospodarstava i još joj se ne vidi kraj. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić jučer je obavijestila javnost kako su najgori dani iza Agrokora, ali je pred koncernom težak posao restrukturiranja i nagodbe u kojem će sigurno biti donešeno mnoštvo teških odluka. Za to vrijeme u Hrvatskom novinarskom društvu održan je otvoreni stol na temu koliko kriza u Agrokoru utječe na budućnost hrvatske poljoprivrede.

Otvorenom stolu odazvao se i Vlado Čondić Galinčić, savjetnik za poljoprivredu izvanrednog povjerenika Vlade RH za Agrokor d.d.

Stabilan Agrokor je jamstvo opstojnosti hrvatske poljoprivrede

"Poljoprivrednici su osim za svoja potraživanja zabrinuti za daljnje narudžbe, ali ja im otvoreno govorim da se ne trebaju bojati. Narudžbi neće biti manje, a Agrokor će otkupljivati sve ono što je i dosad otkupljivao, pšenicu, ratarske proizvode, voće, povrće, mlijeko, meso, nadamo se i u većim količinama nego što je to dosada bio slučaj", rekao je Čondić Galinčić.

O povjerenju koje hrvatski poljoprivrednici još uvijek imaju u Agrokor, usprkos brojnim izazovima koji se nalaze pred koncernom, govorio je poljoprivrednik Toni Raič.

Ako žele dobro Agrokoru, neće mijenjati odnos s otkupljivačima

"Mi već danas dajemo obećanje za grla koja će biti isporučena u kolovozu sljedeće godine što znači da vjerujemo gospodinu Ramljaku i njegovom timu. Pad koji smo imali u zadnjih mjesec, dva sad se polako amortizira i mi se vraćamo na staro". Na pitanje novinara je li ga strah eventualne promjene vlasničke strukture u Agrokoru, Raič je odgovorio da ako novi ljudi misle dobro Agrokoru njihov odnos s dobavljačima neće se mijenjati, već samo unaprijeđivati.

"Ako se sve što je rečemo ovih dana implementira onda mi nemamo nikakvih problema. Mi proizvođači junećeg mesa moramo i trebamo zajedno s mesnom industrijom formirati našu proizvodnju i plasman naših roba, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu".

Novi krediti za stare dugove

Otvorenom stolu su se odazvali i Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i Ivan Škorić, podpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu koji su rekli da se novim kreditima koje dobiva Agrokor ne bi trebali plaćati stari dugovi:

"Kad bi to bilo tako, odmah ovog trena bismo mogli prestati s planiranjem, prestati s proizvodnjom. Sve ove godine sam se trudio da naši hrvatski kupci kupci preko lanca Konzuma dobiju svježe, zdravo meso, a ne zdravstveno ispravno kao što se i previše često danas gobori. Sramota je da naše zdravo meso odlazi na najzahtjevnija svjetska tržišta da bi naši kupci dobili samo zdravstveno ispravno", rekao je Raič.

Hrvatski proizvodi na hrvatskim policama

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore založe se da se zakonski uredi dovoljna zastupljenost hrvatskih poljoprivrednih proizvoda na policama trgovačkih lanaca.

"Ta zastupljenost bi trebala biti 50%, kao što je slučaj i u brojnim drugim europskim zemljama". Brlošić je istaknuo da je za cijeli poljoprivredni sektor važno da se poslovanje koncerna stabilizira jer je za Agrokor na direktan ili indirektan način vezano preko 10 tisuća OPG-a. "Nema poljoprivrednika u Hrvatskoj koji na neki način nije bio vezan za poslovanje Agrokora", kazao je Brlošić.

10 godina unazad

Novinare je zanimalo i što je Hrvatska gospodarska komora napravila kad je Ivica Todorić godinama opstruoiao donošenje Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse:

"Mi se već godinama borimo da taj zakon uđe u proceduru, ali kao što i sami znate nijedna Vlada nije podprla taj zakon", rekao je Štorić.

"Isto kao što vi novinari godinama niste napisali nijednu riječ protiv Ivice Todorića, tako je i u samom koncernu Agrokor bilo zabranjeno govoriti bilo što loše. Situacija je tako bila sve gora, da bi prije tri -četiri godine kad je Agrokor počeo izdavati mjenice započeo početak kraja nekad uspješne gospodarske priče. Agrokor je sada poput broda koji je stao na pučini jer je ostao bez goriva i bez posade, a banke su jedine koje mu mogu dodati gorivo", dodao je.

Da je kriza u Agrokoru kulminacija nereda u agraru koji postoji posljednjih godina misli Denis Matijević, predsjednik Uprave Agrofructus d.o.o. "Slobodno mogu reći da smo u ova protekla dva mjeseca se vratili 10 godina unazad i kako je sve što smo postigli u ovom razdoblju ovom krizom izbrisano. Pred nama je težak posao povratka na staro, ali nadam se da ćemo uspjeti."


Tagovi

Okrugli stol Agrokor


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.