Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz čokolade
  • 29.09.2015. 19:00

Afrika kakao - Švicarska čokoladu!

I dok raste izvoz švicarske čokolade u Afriku, u Africi se priča o nastašici kakaa.

Foto: strategicsourceror.com
  • 554
  • 10
  • 0

U Europi i Americi ne očekuje se znatan rast potrošnje čokolade. No, kako bi zadovoljila potrebe rastućih tržišta poput Kine i Azije, proizvodnja bi trebala biti i dvostruko veća nego danas. Na afričkom tržištu primjerice također raste potražnja za tom slatkom namirnicom. U 2014. Švicarska je na taj kontinent izvezla 1.315 tona slatkiša, uz prihode od osam milijuna franaka. Za švicarske konditorske proizvode, afričko tržište je u konstantnom rastu već desetak godina.

Raste izvoz švicarskih čokolada za 40%

Najveći potrošač švicarske čokolade u Africi je Južnoafrička Republika, koja sudjeluje sa 40% u ukupnom uvozu, a slijede Tunis, Egipat i Alžir. U posljednjih 10 godina izvoz čokolade i drugih slatkiša iz Švicarske prema afričkom kontinentu porastao je za 16%, a broj zemalja uvoznica je skočio sa 19 na 23, pokazuju podaci Udruženja konditora, a prenosi švicarski list 24 sata.

Kako se navodi, rast izvoza u Afriku (16%) u posljednjem desetljeću bio je ipak sporiji u odnosu na ukupan rast izvoza švicarske konditorske industrije u tom periodu, koji je iznosio 40%. Iako je afričko tržište čokolade u ekspanziji, njegov udio u globalnom tržištu švicarske čokolade još uvijek je slab, svega 1% ističu u ovom udruženju.

Izvoznici kakaa su ekonomski siromašne zemlje

Zanimljivo je da su vodeći izvoznici kakaa redovito i politički i ekonomski nestabilni dijelovi svijeta poput zapadne Afrike, Južne Amerike ili Pacifika, gdje mnogi farmeri s jeftinog kakaa prelaze i na dohodovnije kulture poput kaučukova drva za potrebe kineske autoindustrije. U novim nasadima uzgajivači ne vide nikakvu računicu jer do prvog ploda prođu i četiri godine bez prihoda pa konditorski giganti, koji su na skupu izračunali i datum potpune nestašice, 2. listopada 2020., već sada razmišljaju o nastavku smanjenja gramaže i udjela kakaa u proizvodima u korist šećera, voća i lješnjaka. Kao najveći potrošač kakaa u EU, Nijemci u Obali Bjelokosti ili Gani zakupljuju čitave provincije u kojima organiziraju proizvodnju i berbu kakaa.

Foto: strategicsourceror.com


Tagovi

Švicarska Kakao Izvoz čokolade Prehrambena industrija Konditorski proizvodi