Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni izvoz
  • 05.01.2016. 14:15

19 posto veći izvoz poljoprivrednih proizvoda

Iako izvoz raste, RH se još uvijek suočava s negativnom bilancom hrane gdje je uvoz daleko veći.

  • 583
  • 52
  • 0

Hrvatski izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prvih je devet mjeseci 2015. godine povećan za 19% u odnosu na isto razdoblje godine prije, dok je uvoz rastao sporije, za 9%. U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) očekuju da će podaci za 2015. godinu pokazati pozitivne trendove u odnosu na 2014., odnosno smanjenje negativne bilance.

Još uvijek negativna izvozna bilanca

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku, iz HGK navode kako je u prvih devet mjeseci 2015. izvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 1,089 milijarde eura, a uvezeno za 1,878 milijardi eura te je generirana negativna bilanca od 789 milijuna eura. Prema istom razdoblju lani, izvoz je porastao za 19%, uvoz za 9%, a negativna bilanca smanjila se za 3%.

Najviše izvozimo svježu ribu, a uvozimo svježe svinjsko meso!

U 2015. očekuju pozitivne trendove

"Unatoč rastu uvoza, pozitivno je što je povećanje negativne bilance konačno usporeno. Očekujemo da će podaci za 2015. pokazati pozitivne trendove u odnosu na 2014. odnosno smanjenje negativne bilance", ističe direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Božica Marković.

Izvoz pokriva uvoz u količini od 58%

Prema podacima HGK, udio poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ukupnom robnom izvozu je 13%, a udio u ukupnom uvozu iznosi 14%. Kod poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pokrivenost uvoza izvozom je 58%.

Iz HGK ističu kako se u prvih devet mjeseci prošle godine najviše izvozilo svježe ribe (udio od 7,6% u ukupnom izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda), kukuruza (7,2%), čokolade (4,9%), šećera (4,4%), sladnih ekstrakata (3,9%) i preparata za umake (vegeta i dr. 3,8%).

Zabrinjavajuće u sektoru mesa i mlijeka

"Izvoz govori u čemu smo konkurentni i čega trenutno ima viška. Struktura uvoza upozorava na zabrinjavajuće stanje u sektorima mesa, mliječnih proizvoda, voća i povrća. Primarna proizvodnja - uzgoj stoke, proizvodnja mlijeka, voća i povrća te naslanjajuća prehrambeno-prerađivačka industrija traže strukturne promjene i svakako bolje povezivanje", ističe Marković.

Uvozilo se, naime, najviše svinjskog svježeg mesa (udjel od 5,9%), kruha i peciva (4,4%), čokolade (4,1%), stočne hrane (4%i raznih prehrambeni proizvodi (3,9%).

BiH glavno izvozno tržište

Glavno izvozno tržište je Bosna i Hercegovina s udjelom od 18%, a slijede Slovenija s 15%, Italija s 11% i Srbija s 8%. Najviše je, pak, proizvoda uvezeno iz Njemačke (15%), Italije (12%), Mađarske (9%) i Nizozemske (8%).

Hrvatska je u prvih devet mjeseci prošle godine u zemlje EU izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 578 milijuna eura, što pokriva 53% izvoza u promatranom razdoblju, dok je u zemlje CEFTA-e izvezeno proizvoda za 374 milijuna eura ili 34% ukupnog izvoza.

Najviše proizvoda poljoprivrede i prehrambene industrije uvezeno je iz EU - 1,56 milijarde eura ili 83%, navodi se uz ostalo u priopćenju.

Izvor: HGK, Foto: smart.art/bigstock.com


Tagovi

Izvoz Poljoprivredni proizvodi DZS HGK Uvoz CEFTA Božica Marković Izvozno tržište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]