Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola proizvoda
  • 18.08.2016. 15:00

17 optuženih zbog ilegalnog mesa

Na području Splitsko-dalmatinske, Duborvačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije provedena je zajednička operativna akcija "Južna granica 2016."

Foto: pixabay.com
  • 3.658
  • 184
  • 0

U razdoblju od 08. do 13. kolovoza 2016. godine na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije provedena je operativna akcija kodnog naziva "Južna granica 2016." u kojoj su sudjelovali službenici Ministarstva poljoprivrede, Sektora veterinarske inspekcije i službenici Ministarstva financija, Carinske uprave, Službe za mobilne jedinice.

Cilj operativne akcije bio je usmjeren na kontrole podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, stočnog sajma, zdravstvene ispravnosti i sljedivosti hrane životinjskog podrijetla te sprečavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke.

Spriječene ilegalne aktivnosti u distribuciji mesa

Pojačane mjere nadzora provodile su se na lokacijama na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, za koje je postojala osnova sumnje da se na istima obavljaju radnje kojima se krše zakonski propisi koji reguliraju promet životinja i mesa, te obavljanja neregistrirane djelatnosti, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Nadzor je obuhvatio pet odobrenih objekata za klanje papkara, sedam registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla - mesnica, jedan odobreni stočni sajam za životinje te šest prijevoznika i trgovaca životinjama, a vezano za klanje domaćih životinja i stavljanje mesa na tržište, stavljanje u promet životinja preko stočnog sajma, registre i evidencije koji se vode na stočnom sajmu, posjedovanje propisane dokumentacije o podrijetlu i zdravstvenom stanju životinja te njihovo popunjavanje i ovjeravanje od strane ovlaštenih osoba, posjedovanje propisanih oznaka na životinjama, vođenje propisanih evidencija i dokumentacija prijevoznika i trgovaca životinjama.

Meso nepoznatog podrijetla, bez pregleda na trihinelu

U nadzorima je zatečeno meso koje potječe od životinja na kojima nije proveden propisani ante mortem pregled životinja prije klanja, kao ni post mortem pregled trupova zaklanih životinja poslije klanja, te bez obavljenog obveznog pregleda svinjskog mesa na prisutnost trihinele u mesu, a koje je stavljeno u javnu potrošnju putem mesnica.

Zatečeno je meso nepoznatog podrijetla, bez oznake zdravstvene ispravnosti i bez ispravne prateće dokumentacije. Također, tijekom nadzora su zatečene životinje nepoznatog podrijetla, nedokazivog životnog broja i identiteta, bez propisane Svjedodžbe o zdravstvenom stanju i mjestu podrijetla životinja, propisanih identifikacijskih oznaka i dokumentacije o njihovom stavljanju u promet.

Uklonjeno 4.552 kg mesa

Radi otklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje ljudi oduzeto je i neškodljivo uklonjeno ukupno 4.552 kg mesa, mesnih pripravaka i mesnih proizvoda. Slijedom naprijed navedenih nesukladnosti utvrđenih u prometu životinjama oduzete i 52 životinje i to: 2 goveda, 11 koza uključujući jarad, 18 janjadi i 21 svinja.

U pet slučajeva utvrđeno je da fizičke osobe obavljaju djelatnost trgovanja i prijevoza životinja, a da nisu registrirani sukladno važećim zakonskim odredbama, dok je u dva slučaja izdana zabrana obavljanja djelatnosti maloprodaje mesa do upisa subjekta/objekta u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji se vodi pri Ministarstvu poljoprivrede.

Protiv počinitelja prekršaja pokrenute su zakonom propisane upravne mjere, izdano je 17 optužnih prijedloga i 5 kaznenih prijava.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Promet mesa Ilegalna distribucija Uvozno meso Južna granica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."