• Europska komisija
  • 13.01.2018. 13:30

169 milijuna eura za promociju poljoprivrednih proizvoda EU

Europska komisija objavila je u petak pozive na podnošenje prijedloga za programe promocije europskih poljoprivrednih proizvoda u svijetu i u EU-u. Kako do sredstava?

Foto: Bigstopckphoto/Vitalily
  • 508
  • 53
  • 0

Dodatna sredstva u iznosu od 169 milijuna eura, odnosno 27 milijuna eura više nego u okviru programa iz 2017. dodijelit će Europska komisija za promicanje poljoprivrednih proizvoda EU-a u svijetu.

Naime, Europska komisija objavila je u petak pozive na podnošenje prijedloga za programe promocije europskih poljoprivrednih proizvoda u svijetu i u EU-u. U odnosu na 2017. kada su sredstva za sufinanciranje programa iznosila 142 milijuna eura, sada je dostupno ukupno 169 milijuna eura. Kako navode u priopćenju, programi mogu pokrivati različita tematska područja i obuhvaćati, primjerice, opće kampanje u području zdrave prehrane ili posebne tržišne sektore.

"EU ima najveći udio u svjetskoj trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i ima najbolju reputaciju u svijetu kad je riječ o prehrambenim proizvodima visoke kvalitete. Tijekom svojih službenih boravaka u inozemstvu imao sam priliku iz prve se ruke uvjeriti koliko su potrošači i poduzeća iz cijeloga svijeta zainteresirani za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz EU-a. Pozdravljam te nove programe promocije koji su u prošlosti uspješno otvorili vrata novim podnositeljima zahtjeva i pridonijeli većoj vidljivosti naših proizvoda u svijetu. Prošle su godine prijedlozi za programe promocije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda premašili raspoloživa sredstva za gotovo deset puta. Stoga, ako vaša organizacija zadovoljava uvjete, vrijeme je da se prijavite", rekao je Phil Hogan, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Dvije trećine raspoloživih sredstava namijenjeno je promicanju prehrambenih proizvoda iz EU-a u trećim zemljama, posebno u onima s velikim potencijalom za povećanje izvoza tih proizvoda, primjerice Kanadi, Japanu, Kini, Meksiku i Kolumbiji. Kad je riječ o programima u EU-u, naglasak bi, kažu, trebao biti na informiranju potrošača o različitim EU-ovim programima i oznakama kvalitete, kao što su oznake zemljopisnog podrijetla ili oznake ekoloških proizvoda. Sektorsko financiranje bit će namijenjeno programima kojima se promiče održivi uzgoj, među ostalim i ovaca i koza. Osigurana su i sredstva za kampanje promicanja zdrave prehrane i konzumiranja voća i povrća. Cijeli popis Komisijinih prioriteta i raspoloživih sredstava dostupan je ovdje.

Tko se može prijaviti?

Zahtjev za sredstva u okviru objavljenog poziva na podnošenje prijedloga mogu podnijeti razne organizacije, primjerice trgovinske organizacije i organizacije proizvođača te tijela poljoprivredno-prehrambenog sektora koja su odgovorna za aktivnosti promocije. Prijedloge za takozvane "jednostavne" programe može podnijeti jedna organizacija ili više organizacija iz iste države članice EU-a, dok prijedloge za programe u kojima sudjeluje više korisnika podnose najmanje dvije nacionalne organizacije iz najmanje dvije države članice ili jedna europska organizacija ili više njih. Kampanje obično traju tri godine.

Prijedlozi se zaprimaju do 12. travnja 2018. na namjenskom portalu. Komisija će ocijeniti prijedloge i na jesen objaviti korisnike kojima se odobrava financiranje.

Agencija EU-a za potrošače, zdravlje, hranu i poljoprivredu (CHAFEA) osigurava brojne alate koji podnositeljima mogu pomoći da uspješno podnesu svoje prijedloge. Više informacija bit će dostupno na "info-danima" koji će se organizirati diljem EU-u. Prvi info-dan održat će se 31. siječnja u Bruxellesu, a namijenjen je svim potencijalnim korisnicima, agencijama za oglašavanje i nacionalnim tijelima, zaključuje se u priopćenju Europske komisije.

Foto: Bigstopckphoto/Vitalily73


Izvori

EC Europa


Tagovi

Europska komisija Phil Hogan Promocija proizvoda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi