Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 17.09.2015. 12:15

11 posto manje mlijeka na OPG-ima!

Ukupna proizvodnja mlijeka (kravljeg, ovčjeg i kozjeg) na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima lani je iznosila 544,1 tisuću tona, što je za gotovo 66 tisuća tona ili 10,8 posto manje nego 2013. godine.

  • 238
  • 31
  • 0

Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2014. je smanjena za 10,8% u odnosu na prethodnu godinu, a za 9,6% smanjene su količine mlijeka koja su ta gospodarstva dala u otkup mljekarama, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. To je za 35,9 tisuća tona manje mlijeka u otkupu.

Statistika registrira pad i u svim ostalim kategorijama korištenja mlijeka, pa je tako lani količina mlijeka utrošena unutar kućanstva u svježem stanju (kućna potrošnja) smanjena za 19,2%, na 40 tisuća tona.

Pala i potrošnja i prerada mlijeka

Za 10%, na gotovo 30 tisuća tona, pale su i količine koje su gospodarstva izravno prodala, bilo na samom gospodarstvu ili tržnici, darovala i slično. Također, pale su i količine mlijeka koja su obiteljska gospodarstva upotrijebila za ishranu stoke, za 2,5%, na 96,7 tisuća tona.

Obiteljska su gospodarstva u prošloj godini upotrijebila 36,7 tisuća tona mlijeka za preradu na gospodarstvima, što je u odnosu na godinu prije pad za 24,8%. Statistika ostvarenih proizvoda dobivenih preradom mlijeka na gospodarstvu pokazuju da je porasla količina samo proizvedenog vrhnja, dok su istodobno smanjene količine proizvedenih ostalih proizvoda - maslaca, svježeg sira, ostalih sireva te drugih proizvoda.

Proizvedeno više vrhnja - manje sira i jogurta

Prema podacima DZS-a, obiteljska gospodarstva lani su proizvela 1.631 tonu vrhnja ili 6,7% više nego godinu prije. Proizvodnja maslaca pak smanjena je za 9,7%, na 28 tona, a obiteljska su gospodarstva lani proizvela i 4.252 tone svježeg sira, što je u odnosu na godinu prije smanjenje za 20,6%, ostalih sireva je proizvedeno 631 tonu ili 30% manje, a najveći je postotni pad, za čak 37,9%, na 439 tona, zabilježen kod ostalih proizvoda (jogurt, kiselo mlijeko i sl.).


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Ishrana stoke Otkup Mljekare Sir Vrhnje Jogurt DZS Statistika Maslac


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."