Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okus rajčice
  • 31.03.2017. 07:30

Znanost će vratiti rajčicama okus?

Znanstvenici pokušavaju vratiti okus nekvalitetnim rajčicama iz supermarketa.

Foto: bigstockphoto.com, xuanhuongho
  • 1.276
  • 85
  • 0

Posebno tijekom zimskih mjeseci, zloglasne rajčice iz supermarketa poznate su po bljedunavoj boji i nedostatku okusa. Reklo bi se da su sjene svoga "pravog ja". Rajčice su inače osjetljive pa su prava noćna mora za proizvođače po pitanju transporta do cilja u jednom komadu, javlja modernfarmer.

Upravo zato se i beru u još nezrelom stanju. Dok su još zelene, rajčice se obrađuju etilenom koji im pomaže da postanu crvene boje, ali ne i da sazriju. To možda olakšava prijevoz do ciljane publike, ali okusu ne pomaže.

Što čini rajčicu ukusnom?

Na Sveučilištu u Floridi to pokušavaju promijeniti i to genetikom. Ključ istraživanja zvuči jednostavno. Što čini rajčicu ukusnom?

Kako bi saznali, istraživači su prvo sekvencirali genome 400 sorti rajčica. Geni određuju kakvog će rajčica biti oblika, boje i okusa, točnije koliki će omjer šećera i kiselina imati plod.

Istraživači su okupili potrošače koji su ocjenjivali 101 različitih tipova rajčice. Suzili su izbor na 13 kemijskih komponenti koje su odgovorne za okus rajčice. Sljedeći korak je vjerojatno kombiniranje boje, okusa i oblika u finalni proizvod koji će se najviše svidjeti potrošačima.

Istraživači koriste standardne metode križanja kako bi dobili željena svojstva, tako da je ovakav način istraživanje ne-GMO.

Foto: bigstockphoto.com, xuanhuongho


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Genetika Rajčice Okus Boja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."