Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začinska paprika
  • 13.10.2022. 09:00
  • Osječko-baranjska, Kopačevo

Zlato za "crveno zlato": Obitelj Krijak niže nagrade sa svojom začinskom paprikom

Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Krijak iz Kopačeva na ovogodišnjem Paprikafestu u Lugu 'okitilo' se zlatom za najbolju slatku začinsku papriku.

Foto: Ivana Barišić
  • 1.219
  • 127
  • 0

Obitelj Krijak iz Kopačeva sa svojom slatkom začinskom paprikom osvojila je ocjenjivački sud i 'okitila' se prvom nagradom na ovogodišnjem Paprikafestu u Lugu. U čemu je tajna dobre paprike, pitali smo Ladislava Krijaka.

"Nisam ja osvojio prvu nagradu, nego supruga", spremno će dodajući kako se uzgojem začinske bave već 55 godina. "To bi bilo prije vašeg rođenja, jel", dodaje nam kroz smijeh. 

Kaže kako imaju 5.000 strukova, ali zbog poslovne tajne ne može reći koliko je godišnje proizvedu. "To me nemojte pitati. To se nikada ne zna. Sve ovisi od Boga, Pere, mene i supruge", nastavlja u svojem šaljivom tonu. 

"Šporka" godina za papriku 

Za ovu je povrtnicu ova godina, govori nam, bila 'šporka', ali je zato po kvaliteti vrhunska. Njihova  nikada ne prolazi neprimjetno. Nanizali su već nagrada, prije tri godine okićeni su srebrom za ljutu, godinu prije toga stigla im je bronca.

"Za njezin uzgoj je potrebno puno rada, srca, duše i morate biti stalno prisutni jer bolesti i štetočine ne spavaju", sažima formulu uspjeha. A koja se bolje prodaje, slatka ili ljuta?, pitamo. 

Uzvraća slatka jer je jako fina masnoća i boja. Ekstra. "Zato je i odnijela prvu nagradu. Ljutu uglavnom uzimaju kulinari. Dosta je ode i u bosansku Posavinu. Prodajemo je čak i u Mađarskoj, a oni su tamo poznati upravo po toj paprici", domeće nam Ladislav.

Godinama je, kaže, cijena kilograma iznosila 150 kuna, ali je ove 'otišla gore', pa se penje od 180 do 200. S njom se 'pokriju koliko stignu'. 

"Ne koristimo nadničare, radimo sve sami. I sve je ručni rad. Najviše je posla u kasno proljeće kada moramo proizvesti presadnice, onda presađivanje, pa pikiranje. Kada krenemo saditi vani, onda nam u pomoć priskaču kćeri", dodaje. 

Prošetali smo Paprikafestom i provjerili koliko je ima ove godine

Ove godine Krijakovi će imati još jednu berbu, pretpostavlja kako će biti još nekih 50, 60 kilograma, ako plodove ne zahvati trulež.

"Kod nas je uvijek bila popularna. Mi je volimo. I sami je godišnje potrošimo između 12 i 13 kilograma. Kod nas je pravilo da crvena hrana mora biti ljuta, pa ju stavljamo u sve. S njom pravimo perkelt, paprikaše, sataraš, filovanu papriku, krumpir... To je neka naša tradicija, mađarska kuhinja koja se u pravilu bazira na paprici", sažima Ladislav Krijak. 


Tagovi

Začinska paprika Ladislav Krijak Slatka paprika Paprikafest


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs