Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Graškov žižak
  • 26.05.2016. 07:30

Žižak - štetnik koji uništava grašak!

Graškov žižak je štetnik koji čini štete samo na grašku. Ličinke se uvlače u zrno i smanjuju tržišnu vrijednost povrća, a zrno gubi sposobnost klijanja.

  • 3.895
  • 363
  • 0

Svake godine se susrećemo sa štetama koje na grašku čini graškov žižak (Bruchus pisorum). On predstavlja najznačajnijeg štetnika graška. Kod nas se javlja povremeno, za vrijeme toplog ljeta.

Isključivi je štetnik graška - monofag

To je kukac malih dimenzija tijela od 4 do 5 mm, a tijelo mu je crno-smeđe obojeno s bjeličastim mrljama. Jaje je dugo 0,8 mm, žućkasto i duguljasto-ovalnog oblika. Ličinka može narasti do 6 mm, bez nogu, svijetložuto obojena.

Graškov žižak razvija jednu generaciju godišnje. Prezimljava kao imago (odrastao kukac) u skladištima, najčešće u pukotinama zidova ili u prirodi, u zaklonu u koji se može zavući, pod korijenom drveća, osušenim biljkama graška. Pojavljuje se u proljeće u periodu cvjetanja graška.

Imago može preletjeti velike površine u potrazi za usjevom graška. Nakon pojave, imago se dopunski hrani, a zatim slijedi kopulacija i polaganje jaja. Jedna ženka može položiti od 150 do 200 jaja. Jaja polaže na mlade mahune. Period polaganja jaja je razvučen i traje oko dva tjedna. Nakon šest do 10 dana pojavljuju se ličinke i uvlače u mahunu i zatim u zrna. U zrnu se nalazi jedna ličinka koja zrno izgriza iznutra. Na taj način smanjuje se tržišna vrijednost graška, a s obzirom da oštećuje i klicu gubi se i klijavost zrna. Napadnuto zrno je puno fekalija.

Razvoj ličinke traje 29 do 36 dana, a sredinom kolovoza se razvija lutka. Stadij lutke traje 13 do 25 dana, ovisno o vremenskim uvjetima. Cjelokupan razvoj traje oko dva mjeseca. Intenzitet napada određuje se pregledom 50 do 100 mahuna pred berbu i pregled zrna u skladištu. U polju se kritičnim napadom smatra ako se u 25 zamaha mrežom za hvatanje kukaca uhvate dva do tri imaga.

Preventivne mjere suzbijanja i sprečavanja pojave žiška:

  1. Nakon berbe, mahune je potrebno brzo očistiti, zamrznuti ili preraditi na neki drugi način
  2. Biljne ostatke ukloniti sa parcele, kompostirati ili uništiti na neki drugi način, jer mogu poslužiti kao sklonište za prezimljavanje
  3. Poštovati plodored i plodosmjenu
  4. Sjetva dobrih susjeda za grašak
  5. Blizu graška saditi chili parike koje svojim mirisom tjeraju odrasle kukce graškovog žiška
  6. U vrijeme cvjetanja tretirati usjev graška s odgovarajućim preparatima npr. od buhača Pyrethrum cinerariaefolium ili preparatima pripremljenim od chili paprika.
  7. Održavanje skladišta
  8. Vlaga u zrnu treba biti ispod 15% ako se skladišti zrelo zrno
  9. Potapanje zrna sjemenskog graška u slanu otopinu, 30g soli na 1l vode. Zrna oštećena od žiška ili na neki drugi način će isplivati na površinu. Zrna na dnu su pogodna za sjetvu. Ovakva zrna treba isprati i posijati.
  10. Puštanje u prirodu parazitske osice
  11. Sjetva otpornih sorti

Foto:bigstockphotos.com; staroshchuk


Tagovi

Graškov žižak Preventivne mjere


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.