Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salata u plasteniku
  • 26.01.2019. 07:30

Zelena salata u plasteniku - tehnologija proizvodnje

Zelena salata pretežno se uzgaja u jesenskom i zimskom razdoblju u plastenicima bez dodatnog zagrijavanja. Osnovna obrada se sastoji od prvog prolaza frezom, zatim ide osnovna gnojidba i drugi prolazak frezom.

Foto: Pixabay/felix_w
  • 1.290
  • 116
  • 0

Salata dolazi kao druga kultura u plodoredu poslije paprike, rajčice ili krastavaca. Pretežno se uzgaja u jesenskom i zimskom razdoblju u plastenicima bez dodatnog zagrijavanja. Osnovna obrada se sastoji od prvog prolaza frezom, zatim se vrši osnovna gnojidba i drugi prolazak frezom. Broj prolaza ovisi od stanja zemljišta i obavljamo ih dok ne postignemo mrvičastu strukturu zemljišta. Osnovna gnojidba se vrši mineralnim gnojivima formulacije 1:2:3 (npr. 8:16:24 ili 7:14:21) u količini od 150 do 200 kg/ha. Količine primjene gnojiva najbolje je prilagoditi prethodno obavljenoj analizi zemljišta, savjetuje savjetodavac Živko Šašić. 

Dodatna obrada zemljišta

Dodatna obrada zemljišta se obavlja odmah poslije osnovne obrade tj. poslije frezanja. Prvo se prave povišene gredice (bankovi), zatim postavljanje sustava za navodnjavanje i malč folije. Pravljenje povišenih gredica ima višestruku ulogu: korijen se nalazi u nezbijenoj zemlji, bolja je aeracija zemljišta i ne dolazi do gušenja korijena. 

Lateralne trake za navodnjavanje se postavljaju u međuredni prostor (jedna traka/crijevo za dva reda), zatim se spaja na glavni vod i zatvaranje na krajevima traka. Poslije sustava za navodnjavanje vrši se postavljanje malč folije, pretežno se postavlja crna malč folija koja može biti s ili bez otvora.

Sadnja i njega

Sjetva salate počinje od rujna, a vrijeme sjetve ovisi od vremena kad želimo berbu. Sjetva se obavlja u saća od stiropora (pretežno 104 otvora) ako se ne radi pikiranje i gajbe od stiropora ako se pikira. Uz optimalne agrotehničke uvjete presadnice salate su spremne za presađivanje dvadesetak dana od dana sadnje. 

Sadnja salate se obavlja na već postavljenu malč foliju u dvoredne, četveroredne i šesteroredne trake. Razmak sadnje ovisi od bujnosti sorte tj. veličine glavice tako da redni razmak može biti od 20 do 25 cm a međuredni od 25 do 30 cm. Razmak sadnje se reducira ovisno je li u pitanju jesenska ili zimska sadnju.

Zimska salata - odaberite najbolju vrstu, sortu i način uzgoja

Lutrasil (agril, agrotekstil, op.u.) ima važnu ulogu u proizvodnji salate jer njegovim korištenjem se povećava prinos i smanjuje vrijeme proizvodnje za desetak dana (ovisno od vanjske temperature period može biti veći ili manji). Nije potrebna dodatna konstrukcija u plasteniku pa se ulaganje odnosi samo na cijenu samog lutrasila.

U fazi od 4 do 5 listova trebalo bi obaviti preventivnu zaštitu bakrenim preparatima. Dalja zaštita ide prema stanju biljke, a posebnu pažnju treba posvetiti pojavi plamenjače i truleži. Pri proizvodnji u zimskom periodu za smanjenja stresnih uvjeta (kolebanje temperatura, manjak svjetlosti, slabija fotosinteza itd.) poželjno bi bilo tretiranje preparatima na bazi aminokiselina.

Navodnjavanje i prihrana

Prije presađivanja rasada poželjno je izvršiti navodnjavanje do 90 % PVK. Prvo navodnjavanje se obavlja 5 do 7 dana od dana presađivanja s normom od 15 do 20 mm. Uz prvo navodnjavanje, radi boljeg ukorjenjivanja, moguće je obaviti prihranu fosfornim gnojivima formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini od 1 kg/1000 litara vode. Sljedeći intervali navodnjavanja se određuju prema stanju i potrebama biljke, a pretežno iznose svakih 7 do 10 dana s normom navodnjavanja od 25 do 30 mm. 

Savjeti za podizanje plastenika i staklenika

U fazi od 6 do 8 listova obavlja se prihrana KAN-om ili AN-om u količini od 80 do 120 kg/ha. Sljedeća prihrana je po potrebi ovisno od stanja biljke. Navodnjavanje je najbolje obaviti ujutro jer je tad transpiracija najmanja. Najbolji način navodnjavanja je "kap po kap" jer omogućava uštedu vode, a i mogućnost prihrane. Navodnjavanje kišenjem se ne preporučuje u fazi kada su glavice formirane jer dolazi do nakupljanja vode između listova glavice koje potiče razvoj bolesti prije svega truleži.

Berba i pakiranje

U plastenicima bez dodatnog zagrijavanja berba može početi od 40 do 100 dana od dana presađivanja. Trajanje berbe je obično do 5 do 7 dana, nakon čega se obavi ponovno presađivanje salate ili osnovna i dodatna obrada za sljedeću kulturu. Berba se obavlja ručno u par navrata, režu se glavice koje imaju odgovarajuću težinu, oblik i čvrstoću. Poslije berbe ide pranje glavica, ako je to potrebno i pakiranje.

Dezinfekcija zemljišta u plasteniku 

Salata se pakira u sanduke (drvene, kartonske ili plastične). Zbog zaštite od hladnoće (ako je zima) i mehaničkog oštećenja u gajbice bi bilo potrebno staviti PVC foliju s otvorima. Otvori na foliji su bitni zbog procesa disanja i cirkulacije zraka. Korijen salate je vrlo osjetljiv i već nakon par sati počinje mijenjati boju, tamni, čime joj tržišna vrijednost znatno opada. Da bi se ovo spriječilo, korijen salate bi prije pakiranja trebalo premazati jabučnom ili limunskom kiselinom koja sprječava potamnjivanje.


Tagovi

Salata u plasteniku Zimska salata Tehnologija proizvodnje Plastenička proizvodnja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]