Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 15.05.2022. 18:00

Zašto se obavlja rezidba artičoke?

Dovoljno prostora, vode, biljnih hraniva i redovna rezidba su ključ uspješnog uzgoja ovog mediteranskog povrća.

Foto: Depositphoto/SvetlanaSF
  • 568
  • 54
  • 0

Artičoka Cynara scolymus je višegodišnja vrsta, a briga o njoj je neizostavan dio uzgoja. Ona vodi porijeklo iz južne Europe i sjeverne Afrike, područja Mediterana. U periodu visokih temperatura ulazi u fazu mirovanja kako bi preživjela sušna i vrela ljeta.

Za uspješno uzgajanje neophodno je osigurati dovoljno prostora, jer se radi o višegodišnjoj biljci većih dimenzija.

Rezidba se obavlja u svakom novom ciklusu, odnosno poslije svake berbe. Kada se posadi sadnica mlade artičoke onda na prvu rezidbu moramo čekati i do godinu dana. Kada sadimo reznice, taj period je puno kraći i iznosi do pet mjeseci.

Ne želite puno sitnih cvjetova

Biljka se čisti od osušenih, starih, oštećenih i suvišnih dijelova. Bez rezidbe će formirati puno sitnih cvjetova, a to je upravo ono što želimo spriječiti. Osim toga, među suhim lišćem i biljci s puno mladih, novih izboja skrivaju se brojni štetnici poput: puževa, lisnih ušiju, tripsa i drugih.

Talijanski proizvođači je obavljaju dva puta tijekom godine, u studenom ili u rano proljeće. U kontinentalnim područjima rezidbu najčešće obavljamo nakon berbe kada dođe do ponovnog razvoja mladih biljaka. Tako sprječavamo izmrzavanje. Sam postupak se zove diccioccatura. Na dnu, pri osnovi biljke, formira se mnogo novih pupoljaka, a suvišne je potrebno ukloniti. Oštrim nožem ih odrežemo i ostavljamo dva pupoljka. Obično se to radi prije nego što se otvore ili kada su stvorili nekoliko listova - carducci.

Dobro naoštrite nož

Nož treba biti dobro naoštren, jer se pravi kosi rez na samom dnu biljne osnove. Ne obavljati rezidbu kada je izuzetno hladno, jer možemo izazvati izmrzavanje, propadanje, biljaka.

Prvi korak u rezidbi je uklanjanje suhog lišća. Nakon toga bit će nam vidljiv centralni dio majčinske biljke i bočne stabljike. Sve suvišne biljke ćemo odstraniti, a biljku dodatno zagrnemo. Zagrtanjem zemlje zatvaramo ranu na biljci, ali i sprječavamo da hladan zrak i mraz dospiju do osnove i dođe do izmrzavanja. Nakon rezidbe biljke je potrebno zaliti kako ne bi došlo do sušenja. Obavlja se i gnojidba biljke.


Povezana biljna vrsta

Artičoka

Artičoka

Sinonim: gardun | Engleski naziv: Artichoke | Latinski naziv: Cynara scolymus L.

Artičoka je višegodišnja biljka, no uzgaja se i kao jednogodišnja. Korijen je dubok i razgrant, lancetasto lišće na sebi ima dlačice i bodlje i čini rozetu, a cvjetovi su... Više [+]

Tagovi

Rezidba artičoke Diccioccatura Carducci Rezidba povrća Artičoka Uzgoj artičoke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]