Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Češnjak
  • 15.06.2019. 09:00

Zašto češnjak nije formirao glavicu i češnjeve?

Razlog mogu biti vremenske prilike, pogrešan izbor sorte, loša zemlja ili štetnici. Što možete napraviti?

Foto: Depositphotos/simply
  • 2.911
  • 214
  • 0

Uzgojiti domaći češnjak za vlastite potrebe nije teško, a njegov intenzivan miris i okus su neusporedivi s onima kupljenim u trgovačkim centrima. No, zna se dogoditi da češnjak kojega ste posadili jesenas ili proljetos ne formira glavice i češnjeve što može biti razočaravajuće za svakog hobi vrtlara. 

Ove sezone ne možete više ništa promijeniti jer će češnjak uskoro biti za vađenje (kada mu povenu listovi). No, možete znati za ubuduće. 

Zašto se događa da češnjak ne formira glavice i češnjeve? Razlog se može naći u vremenskim uvjetima. Naime, češnjaku je potrebno najmanje 30 noći s temperaturama nižim od 10°C za dobar razvoj glavice. Zato je važno, ako ga sadite u proljeće, posaditi ga što ranije, već u ožujku za što je zemlju potrebno pripremiti u jesen. 

Pravilan uzgoj češnjaka na otvorenom

Osim ovoga, razlog može biti i pogrešan izbor sorte. Možda ste odabrali sortu koja bolje raste u toplijim područjima dok druge vrste preferiraju hladniju klimu. Zato pokušajte doći do domaće, stare sorte češnjaka koji se godinama uzgaja na vašem području. A onda si svake godine ostavite svoje lukovice koje ćete posaditi. Također, jedan češnjak pustite da ode u cvijet te kada sjeme bude zrelo, prikupite i posijte te jeseni. Nagodinu ćete dobit češnjak sijanac, a kada ga povadite na ljeto, moći ćete ga saditi te jeseni ili na proljeće. 

Češnjak kralj vrta i voćnjaka - štiti od štetnika i bolesti

I ekstremni vremenski uvjeti (previše vlage ili sušno razdoblje) mogu dovesti do neformiranja glavica s češnjevima. Također, tlo siromašno organskim tvarima, ali i štetnici, uključujući nematode. Zato uz češnjak sadite kadifice i neven čiji je miris odbojan nematodama, biljnim ušima i drugim štetnicima. 

Biljke koje privlače korisne i odbijaju štetne kukce

Bez obzira što vam ove godine možda nije uspio, ovako 'nerazvijen' češnjak možete bez problema koristiti svjež ili u kuhanim jelima. A dogodine će biti bolje. 


Tagovi

Češnjak Uzgoj češnjaka Male glavice Češnjevi Temperatura Vađenje Nematode


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.