Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita rajčice
  • 08.05.2014. 13:50

Zaštitite rajčicu od bolesti i štetnika

Rajčica je tijekom rasta izložena napadima različitih biljnih bolesti i štetnika koji, ukoliko ne izvršite odgovarajuću zaštitu na vrijeme, desetkuju Vaš urod i trud

  • 1.555
  • 161
  • 0

Dolaskom toplijeg vremena započela je i sadnja presadnica rajčica.

Rajčica

Rajčica je tijekom rasta izložena napadima različitih biljnih bolesti od kojih su najvažnije:

  • pjegavost lista (Septoria lycopersici)
  • plamenjača rajčice (Phytophtora infestans)
  • siva plijesan (Botrytis cinerea)
  • koncentrična pjegavost (Alternaria solani)

Pjegavost lista

Simptomi se mogu javiti već u klijalištima gdje se odmah nakon nicanja javljaju pjege na kotiledonama, a nerijetko biljke uginu. Nakon presađivanja simptomi se vidi na donjim listovima u obliku sivih pjega. Kako se bolest razvija tako listovi poprimaju žutu boju, uvijaju se i suše.

Plamenjača rajčice

Plamenjača je rasprostranjena u svim uzgojinim područjima rajčice (list, stabljika, plod), ali samo u izrazito povoljnim uvjetima uzrokuje propadanje berbe. Simptomi se javljaju u obliku sivih i tamnih pjega koje prvo zahvaćaju donje listove. Pjege nakon nekog vremena poprimaju prozirnu boju, zatim potamne i osuše se.

Za vlažnog vremena se na naličju lista vidi bijela prevlaka. Zaraženi plodovi prepoznaju se po tamnim udubljenim pjegama koje poprimaju brončanu boju.

Siva plijesan

Može se javiti već u klijalištima, a simptomi se na presađenim biljkama uočavaju po sivim nekrozama koje se javljaju na stabljici. Na plodu su simptomi različiti, ali najčešće se zaraza prepoznaje po tamnim pjegama koje okružuje svjetlije tkivo. Bolest se češće pojavljuje u zatvorenim prostorima zbog visoke vlage i nižih temperatura.

Koncentrična pjegavost

Napada sve dijelove rajčice (list, peteljke, stabljiku i plod). Pojavljuju se pjege koje su na početku sitne i nepravilne, a kasnije postaju okruglaste i unutar njih vide se koncentrični krugovi. Ako se bolest ne zaustavi na vrijeme listovi posmeđe i otpadnu.

Preporuke stručnjaka za suzbijanje bolesti

Desetak dana nakon sadnje Chromos Agro preporučuje tretiranje sredstvima na osnovi bakra kao što je Cuprablau Z u koncentraciji od 0,3-0,4 % (300 - 400 g u 100 L vode) za tretiranje plamenjače i pjegavosti lista. Signum® u koncentraciji 0,1-0,15 % (10 - 15 g na 10 L vode) za tretiranje sive plijesni. Star 80 WP u količini od 25 g na 100 m² za tretiranje plamenjače i crne pjegavosti. Polyram® DF u količini 2,0 kg/ha (20 g na 100 m²) za tretiranje plamenjače. Electis WG u količini 1,5-1,8 kg/ha (150-180 g na 1.000 m²)- plamenjače i koncentrične pjegavosti.

Preporuke za suzbijanje štetnika

Od štetnika rajčicu mogu napadati:

  • zemljišni štetnici
  • tripsi ili resičari
  • lisne uši
  • krumpirova zlatica
  • sovice i dr.

Zaštitu je potrebno provoditi na vrijeme. Već prije sadnje Chromos Agro preporučuje primjenu granuliranog insekticida Dursban G - 7,5 kako biste spriječili napade zemljišnih štetnika.

Za suzbijanje štetnika na nadzemnim organima preporučamo insekticide Laser u koncentraciji 0,03-0,05% uz dva tretiranja u razmaku od 3-4 dana, Fastac 10 SC ili Boxer 200 SL u koncentraciji 0,10% (100 ml/100l vode).

Prije korištenja obavezno pročitati priloženu uputu.


Tagovi

Zaštita rajčice Chromos Agro Siva plijesan Koncentrična pjegavost Plamenjača Krumpirova zlatica Zemljišni štetnici rajčice Presadnice rajčice


Partner