Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrtlarima
  • 20.03.2014. 13:45
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštitite krumpir i luk od zemljišnih štetnika

Obavještavaju se uzgajivači povrća neka zaštite krumpir i luk od zemljišnih štetnika

  • 164
  • 9
  • 0

Toplo i suho vrijeme omogućuje pripremu tla i sadnju krumpira. Potrebno je obratiti pozornost na zemljišne štetnike: rovac, žičnjaci, sovice, grčice hrušta. Za suzbijanje možete koristiti neki od pripravaka: Dursban E-48, Finish E-48, Pyrinex 48EC ili Callifos 48EC. Pripravke je potrebito unijeti u tlo 5-10 cm. Karenca pripravaka je 91 dan.

Zaštitu od uskolisnih korova preporučujemo izvršiti nakon sadnje, a prije nicanja jednim od pripravaka: Stomp 330E, Dost 330E, Strong, Plateen WG 41,5. Za suzbijanje širokolisnih korova i nekih travnih prije nicanja krumpira mogu se koristiti: Racer 25EC, Master 25EC, Rubin, Sencor WG70, Tor WG 70, Senior, Skorpio 70WG. Nakon nicanja krumpira mogu se koristiti više puta u smanjenoj dozi pripravci: Sencor WG70, Tor WG70, Senior, Scorpio 70WG.

Vrijeme je i sadnje luka. Za suzbijanje zemljišnih štetnika možemo koristiti pripravke Dursban G-7,5, Finish G-7,5 uz plitku inkorporaciju. Mladi luk ne koristiti za jelo ako smo koristili zemljišne insekticide. Za suzbijanje uskolisnih korova nakon sadnje, a prije nicanja preporučujemo jedan od pripravaka: Stomp 330E, Dost 330E, Strong, Panida grande. Za suzbijanje širokolisnih korova nakon nicanja luka mogu se koristiti: Goal, Verton, Galigan 240EC.

Sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i dozvolama. Ambalažu zbrinuti na propisani način i ispuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Sve je to propisano Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida NN 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Povezane biljne vrste

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Krumpir Luk Korovi SZB Rovac Žičnjaci Sovice Grčice hrušta


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]