Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 21.05.2015. 10:00
  • Varaždinska

Zaštita tikvi od lisnih ušiju

Obavijest Savjetodavne službe proizvođačima tikvi.

  • 43
  • 2
  • 0

Pregledom polja zasijanih tikvama, primijećen je jači napad lisnih ušiju (Aphididae). Stoga savjetujemo proizvođače da pregledavaju nasade, točnije naličje listova, te ukoliko primijete jače napade, obave zaštitu.

Lisne uši su mali sitni kukci, koji se javljuju kao krilati i beskrilni oblici dužine od samo nekoliko milimetara, a izravne štete naprave sisanjem biljnih sokova, zbog čega list požuti i deformira se.

Od fizikalnih mjera preporučujemo upotrebu žute ljepljive ploče kojima ih pratimo, a ujedno i smanjujemo populaciju, te žute lovne posude.

Kemijske mjere su opravdane samo kad se primijeti jači napad. Od insekticida koji su kod nas registrirani možemo koristiti Teppeki WG, Fastac 10 EC ili Decis 2,5 EC.

Obavezno prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavajte. Korisnici su dužni zbrinuti otpadnu ambalažu na propisani način.

Martina Borić dipl.ing.agr.
[email protected]


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Tikve Lisne uši Aphididae Naličje Kukci Sisanje sokova Deformacija lista Žute ljepljive ploče Žute lovne posude Teppeki WG Martina Borić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.