Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 22.05.2015. 11:00
  • Požeško-slavonska

Zaštita ranoga krumpira od plijesni

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 55
  • 1
  • 0

Preporučujemo proizvođačima ranoga krumpira ili rano posađenog krumpira, da obave preventivnu zaštitu od krumpirove plijesni ili fitoftore (Phytophthora infestans), čim vremenski uvjeti to dozvole. Koristite jedan od preventivnih fungicida kao što su Antracol WG 70, Dithane M-45, Star 80 WP, Polyram DF ili Electis WG. Fungicidi djeluju i na crnu pjegavost lista krumpira (Alternaria solani).

Također savjetujemo da pregledate nasade krumpira na pojavu ličinki prve generacije krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata). U zaštiti koristite jedan od insekticida kao što su Laser, Match EC, Alverde, Coragen SC, Actara 25 WG, Calypso 480 SC, Proteus 110 OD ili Mospilan.

Također, podsjećamo poljoprivrednike da se odazovu akciji sakupljanja ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja u Požeško-slavonskoj županiji prema slijedećem rasporedu:

  • 26. svibnja 2015., Oroz Pharm, Zvonimirova 24, Pleternica, od 8:00 do 11:00 sati - Komunalac d.o.o., Kralja Tomislava 56e, Čaglin od 12:00 do 14:00 sati
  • 28. svibnja 2015., Agronom d.o.o., Voćarska bb, Završje, Brestovac od 9:00 do 14:00 sati

Preuzima se isključivo prazna ambalaža tvrtki, proizvođača i uvoznika sredstava za zaštitu bilja koji financiraju projekt i omogućavaju korisnicima njihovih proizvoda besplatan povrat ambalaže, a to su: Agroteks, AgroChem-Maks, BASF Croatia, Bayer Crop Science, Belchim Crop Protection, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Orchem, Pinus Agro, Syngenta Agro, Stockton.

"Ambalaža ostalih tvrtki neće biti prihvaćena! Molimo poljoprivrednike koji imaju više od cca.100 kg ambalaže ili 1 big bag (cca. 1m3) da je ne donose na navedene lokacije već da se direktno jave tvrtki C.I.A.K. d.o.o. na broj telefona 01/3463-521 ili e-mail: ciak@ciak.hr pa će preuzimanje biti organizirano na njihovoj lokaciji. Skuplja se isključivo prazna, kontaktna ambalaža kao što su boce, kanistri i vrećice dok se kutije, kutijice i omotne folije, koje nisu bile u kontaktu s proizvodom, mogu odložiti u spremnike za papirni ili plastični otpad", ističu u tvrtki C.I.A.K.

"Donosioci otpada dužni su sami ispuniti Prateći list i Deklaraciju o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada. Otpad proizvođača koji ga donese bez Pratećeg lista i Deklaracije, neće biti prihvaćen. Obrasci Pratećeg lista za opasni otpad (Obrazac PL-Oo) i Deklaracije o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada (Obrazac DFKSO) mogu se kupiti u trgovinama Narodnih novina", poručuju iz CROCPE.

​Đurđica Kšenek, dipl. ing, agr.

E-mail: djurdica.ksenek@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Akcija Prateći list Plamenjača Pleternica Đurđica Kšenek Krumpir Plijesan Fitoftora Phytophthora infestans Crna pjegavost Alternaria solani Ličinke Krumpirova zlatica Leptinotarsa Decemlineata Proteus 110 Savjeti Okvašivač Požeško-slavonsk


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.