Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 03.06.2015. 15:00
  • Međimurska

Zaštita mrkve, peršina i celera

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 6.007
  • 97
  • 0

U svibnju je na većini međimurskih lokaliteta izmjereno više od 130 mm oborina, a na lokalitetima uz rijeku Dravu čak 168,2 mm, primjerice, kod Orehovica. Temperature zraka su u prve dvije dekade svibnja bile prilično iznad prosjeka, a zadnjih deset dana proteklog mjeseca je obilježilo nešto svježije razdoblje. Ipak, od početka lipnja najviše dnevne vrijednosti rastu iznad 28°C.

Zbog razlike u temperaturi dana i noći, u jutrima nakon 30. svibnja zabilježili smo rosu i maglu. Slijedećih će dana biti vrlo vruće i sparno, no veće se oborine ne očekuju. U takvim okolnostima bilježimo optimalne uvjete za razvoj gljivičnih bolesti iz skupine pjegavosti i paleži lišća korijenastog povrća, u prvome redu mrkve, peršina i celera korjenaša. U uvjetima vrlo vrućih i sparnih dana, s jutarnjom rosom i maglom, pojavljuju se i prvi znakovi sive pjegavosti celera na sjemenim glavama (Septoria apii).

Rana i jača pojava bolesti lišća korijenastog povrća značajno umanjuje prinose, a već slabija pojava lisne pjegavosti celera, onemogućuje prodaju lišća kao začinske namirnice. Ove se bolesti održavaju na zaraženim i zaostalim biljnim ostacima u polju, odnosno moguće ih je prenijeti i zaraženim sjemenom. Razvoju bolesti pogoduje noćno vlaženje lišća oborinama ili jutarnjom rosom te topli dani s temperaturama od 26 ili više stupnjeva. Sljedećih tjedan dana i dalje očekujemo dnevne temperature zraka između 27° i 30-tak°C, uz jutarnje rose i povišenu vlažnost zraka, što će ubrzati pojavu i razvoj bolesti lišća korijenastog povrća.

Stoga proizvođačima preporučujemo da pregledaju polja i započnu preventivnu zaštitu protiv navedenih bolesti. Tržne proizvođače mrkve, koji su usjeve sijali u ranijim rokovima odnosno u vrijeme kada su to uvjeti vlažnosti zemljišta ove sezone to dopuštali, a lisna površina mrkve je veća od 30-tak cm, upozoravamo na uvjete zabilježene krajem svibnja i početkom lipnja, odnosno prvu pojavu i razvoj crne paleži lišća (Alternaria dauci).

Tablica 1. Mogući izbor fungicida u zaštiti usjeva mrkve od paleži i pepelnice lišća:

Fungicidi

Dithane DG Neotec

palež lišća, plamenjača

2,1 kg/ha

K=30 dana

Amistar 250 SC

palež lišća, pepelnica

1,0 lit./ha (4x)

K=10 dana

Nativo WG

palež lišća, pepelnica, bijela trulež

0,3 kg/ha (3x) (minimalno 21 dan između pojedinih aplikacija!)

K=21 dan

Quadris SC

palež lišća mrkve

1,0 lit./ha (4x) (minimalni razmak između tretiranja 7 dana)

K=14 dana

Score 250 EC

pepelnica, palež lišća

0,3-0,5 lit./ha (3x) (najkraći razmak između prskanja 12-18 dana)

K=14 dana

Ortiva SC

palež lišća i pepelnica

0,8-1,0 lit./ha (2x) (razmak 10-14 dan)

K=14 dana

Ortiva Top SC

pepelnica, palež lišća i crna pjegavost korijena

0,8-1,0 lit./ha

K=14 dana

Difkor EC

palež lišća, smeđa pjegavost, hrđa, pepelnica

0,4-0,5 lit./ha (4x)

K=14 dana

Tablica 2. Izbor nekih sredstva koja imaju dopuštenje u našoj zemlji za zaštitu celera:

Fungicidi

Dithane DG Neotec

siva pjegavost

2,1 kg/ha

K=30 dana

Polyram DF

siva pjegavost

1,8 kg/ha

K=21 dan

Score 250 EC, Difkor EC

siva pjegavost

0,3-0,5 lit./ha (4x) (razmak između tretiranja 14 dana)

K=14 dana

Ortiva SC

pjegavost

0,8-1 lit./ha

Insekticidi

Vertimec EC, Kraft EC

grinje, tripsi, muhe lisni mineri

0,3-1,2 lit./ha (2x) (razmak između tretiranja 7-10 dana)

K=10 dana

Karate Zeon

lisne uši i drugi insekti

0,15 lit./ha

K=3 dana

Tablica 3. Neka sredstva za suzbijanje štetnih organizama dopuštena za primjenu u peršinu:

Fungicidi

Nativo WG

pjegavost lista

0,3 kg/ha (3x) (minimalni razmak između tretiranja 21 dan)

K=21 dan

Score 250 EC

palež lišća, siva pjegavost

0,5 lit./ha (4x)

K=21 dan

U Tablici 2. navedeni su pripravci za zaštitu celera korijenaša (Septoria apii, Cercospora apii), a u Tablici 3., pripravci kojima je moguće zaštititi usjeve peršina (Septoria petroselinii, Erysiphe spp.).

Proizvođače celera i peršina upozoravamo da od sredine svibnja pronalazimo znakove napada minirajućih muha (Euleia, Phytomyza, Lyriomyza). Proteklog su tjedna primijećene jedinke na već napadnutim biljkama. Broj dopuštenih insekticida u usjevima celera je ograničen (vidi Tablicu 4.), a protiv muha lisnih minera dopuštena su sredstva na osnovi abamektina, primjerice Vertimec ili Kraft, koja uspješno suzbijaju i koprivinu grinju (Tetranychus urticae).

Tablica 4. Neki insekticidi dopušteni za suzbijanje štetnih organizama u celeru:

Insekticidi

Vertimec EC, Kraft EC

grinje, tripsi, muhe lisni mineri

0,3-1,2 lit./ha (2x) (razmak između tretiranja 7-10 dana)

K=10 dana

Karate Zeon MC

Lisne uši i drugi insekti

0,15 lit./ha

K=3 dana

Usjeve celera korijenaša s porastom dnevnih temperatura u slijedećim danima kontrolirajte zbog prve pojave koprivine grinje (Tetranychus urticae). Brzo umnažanje ovog nametnika moguće je tek u vrlo vrućim ljetnim danima, a slijedećega vikenda očekujemo dnevne vrijednosti veće od 30°C.

Ranu mrkvu koja se planira vaditi u drugoj polovici lipnja ne preporučujemo kemijski tretirati protiv spomenutih bolesti. Jaču i raniju pojavu ove bolesti očekujemo na lokalitetima blizu rijeke Drave i Mure, odnosno na poljima gdje se često uzgaja mrkva. Također, jaču pojavu crne paleži lišća očekujemo na usjevima mrkve koji se planiraju vaditi u jesenskim rokovima i skladištiti tijekom zime (naročito ako se takva mrkva sije u kasno-proljetnom ili rano-ljetnom razdoblju uz polja rane mrkve), dok na poljima gdje se mrkva planira vaditi sredinom ili krajem lipnja kao mladi usjev, uglavnom nije potrebna zaštita protiv ove bolesti. Isto vrijedi i za usjeve peršina i celera korijenaša. Utrošite barem 350 litara škropiva po hektaru.

mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Mrkva

Mrkva

Sinonim: - | Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Celer korjenaš

Celer korjenaš

Sinonim: - | Engleski naziv: Celeriac | Latinski naziv: Apium graveolens L.

Celer korijenaš je dvogodišnja biljka, a za konzumaciju se koristi njegov zadebljali korijen i lišće. Listaš i rebraš (bjelaš) nemaju zadebljanja korijena. Liske su krupnije od... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Međimurje Drava Orehovica Pjegavost Palež Drava Mura Lipanj Mladi usjev Milorad Šubić Korijenasto povrće Mrkva Peršin Celer korjenaš Siva pjegavost Rosa Magla Lisna pjegavost Biljni ostaci Vlažen


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]