• Obavijest povrćarima
  • 05.06.2015. 15:00
  • Karlovačka

Zaštita lukova lista od uvijanja

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 217
  • 13
  • 0

Prošloga tjedna primjetili smo intenzivan let lukove muhe (Delia antiqua). Pregledom parcela uočili smo odložena jaja te izlazak ličinki. Simptomi napada na biljkama, prepoznaju se po uvijanju listova. Zaštitu je potrebno provesti primjenom insekticida Rogor 40 (dimetoat) koji ima dozvolu za primjenu u luku za suzbijanje duhanovog tripsa. Doza je 0,5-0,6 l/ha. Navedeni insekticid za zaštitu luka koristite prema uputi proizvođača.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik proizvođača u integriranu proizvodnju moraju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju povrtnih kultura. Upotrebljavajte samo sredstva za zaštitu luka koja su dozvoljena za upotrebu u integriranoj proizvodnji na temelju podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS-a) kojeg možete pronaći na ovdje.

Vodite evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja čuvajte do organiziranog odvoza putem akcije Prateći list ili dostavite u tvrtku C.I.A.K., Andrije Hebranga 5, Vojnić.

dr. sc. Mirna Ceranić
e-mail: mirna.ceranic@savjetodavna.hr


Tagovi

Evidencija Integrirana proizvodnja Tehnološke upute Savjeti Ličinke Savjetodavna služba Lukova muha Preporuke Duhanov trips Rogor 40 Mirna Ceranić Delia antiqua Uvijanje listova


Autorica

Sandra Špoljar

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi