• Obavijest povrćarima
  • 15.06.2015. 18:00
  • Sisačko-moslavačka

Zaštita luka, krastavaca i rajčica

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 211
  • 12
  • 0

S obzirom na najavljene oborine, preporučujemo izvršiti tretiranje rajčice protiv plamenjače (Phytophthora infestans) nekim od sredstava kao što su Electis WG, Galben M, Galben C, Ridomil Gold MZ Pepite, Revus, Pergado MZ, Melody duo WP 66,75, ili Equation Pro.

Ujedno savjetujemo i zaštitu krastavaca od plamenjače (Pseudoperonospora cubensis), a upotrijebiti se mogu Ortiva, Galben M, Ridomil Gold MZ Pepite, Aliette flash, Avi, Acrobat MZ WG, Revus, Pergado MZ ili Equation Pro.

Za zaštitu luka od plamenjače (Peronospora destructor) primijenite neko od sredstava, primjerice, Acrobat MZ WG, Aliette flash, Galben C, Ortiva, Quadris ili Ridomil Gold MZ Pepite, uz obavezan dodatak sredstva za poboljšanje prianjanja.

Podatke o sredstvima registriranim za tu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede, u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Prije upotrebe sredstva, obavezno pročitajte priloženu uputu o primjeni i koristite u skladu s preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju vodite evidenciju, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Sisačko-moslavačke županije održat će se prema slijedećem rasporedu:

13.07.2015. kod tvrtke Abundan d.o.o., Sv. Mihovila 19, Velika Ludina od 08.00 - 11.00 sati, 16.07.2015. kod Društvenoga doma, Radićeva ulica, Kutina od 08.00 - 10.00 sati i u Lipovljanima, Sajmišna ulica, kod Veterinarske ambulante od 11.00 - 13.00 sati, 20.07.2015. Komunalac Glina d.o.o., Jukinačka 104, Glina od 08.00 -11.00 sati i kod Poljoprivredne zadruge Prvča, Mije Goričkog 58, Sisak od 12.30 - 16.00 sati.

Preuzima se isključivo prazna ambalaža tvrtki, proizvođača i uvoznika sredstava za zaštitu bilja koji financiraju projekt i omogućavaju korisnicima njihovih proizvoda besplatan povrat ambalaže, a to su: Agroteks, AgroChem-Maks, BASF Croatia, Bayer CropScience, Belchim Crop Protection, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Orchem, Pinus Agro, Syngenta Agro i Stockton.

Ambalaža ostalih tvrtki neće biti prihvaćena!

"Molimo poljoprivrednike koji imaju više od cca.100 kg ambalaže ili 1 big bag (cca. 1m3) da je ne donose na navedene lokacije već da se direktno jave tvrtki C.I.A.K. d.o.o. na broj telefona 01/3463-521 ili e-mail:ciak@ciak.hr pa će preuzimanje biti organizirano na njihovoj lokaciji. Skuplja se isključivo prazna, kontaktna ambalaža kao što su boce, kanistri i vrećice dok se kutije, kutijice i omotne folije, koje nisu bile u kontaktu s proizvodom, mogu odložiti u spremnike za papirni ili plastični otpad", ističu u tvrtki C.I.A.K.

"Donosioci otpada dužni su sami ispuniti Prateći list i Deklaraciju o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada. Otpad proizvođača koji ga donese bez Pratećeg lista i Deklaracije, neće biti prihvaćen. Obrasci Pratećeg lista za opasni otpad (Obrazac PL-Oo) i Deklaracije o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada (Obrazac DFKSO) mogu se kupiti u trgovinama Narodnih novina", poručuju iz CROCPE.

Mirta Križanić Božurić, dipl. ing. agr.
E-mail: mirta.krizanic.bozuric@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Rajčica Plamenjača Krastavci Luk FIS Evidencija Martina Križanić Božurić Sisačko-moslavačka županija Velika Ludina Kutina Lipovljani Glina Sisak Prateći list C.I.A.K. CROCPA


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mozgalica⁉️
- Što je prikazano na fotografiji?

Foto: Tomislav Januš