Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 17.07.2015. 10:00
  • Međimurska

Zaštita luka dugoga dana od resičara

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 75
  • 3
  • 0

Posljednja uputa za zaštitu usjeva luka dugoga dana, uzgajanog iz sjemena, upućena je početkom srpnja, odnosno prije 16 dana. Takvi usjevi u narednom razdoblju završavaju razvoj te u zadnjim zaštitama biramo isključivo zaštitna sredstva kraće karence odnosno s propisanim karencama od 7 do 14 ili najviše do 21 dan, a koja opet dovoljno učinkovito suzbijaju dominantne štetne organizme u usjevima luka (vidi Tablicu 1.).

Dosadašnje dane mjeseca srpnja obilježilo je pravo ljetno razdoblje s vrlo visokim temperaturama zraka. U prvih 16 srpanjskih dana, najviša je dnevna temperatura s vrijednostima većim od 30°C, zabilježena čak 12 puta. Od 08 .do 14. srpnja, pale su različite količine oborina, najviše u sjeverozadnim dijelovima Međimurja i to više od 30 mm, dok u istočnom ili donjem dijelu Međimurja, na mjernom lokalitetu Donji Pustakovec, mjesečnih padalina uopće nije bilo. Stoga je usjeve luka dugoga dana, uzgajane izravno iz sjemena, u proteklom razdoblju trebalo intenzivno navodnjavati. Slijedećih šest dana još uvijek očekujemo vrlo vruće vrijeme s temperaturama zraka između 30° i 35°C i s malom vjerojatnošću oborina.

Vrlo vruće srpanjsko razdoblje pogoduje prekomjernom množenju štetnih resičara ili tripsa (Thrips tabaci). Usjevi luka, uzgajanim ranoproljetnom sjetvom sjemena, koji se tijekom ljeta navodnjavaju kišenjem ili orošavanjem i još su uvijek u završnim stadijima rasta i razvoja, mogu biti inficirani i kasnom plamenjačom (Peronospora destructor), a još češće uzročnicima truleži glavica luka (Botrytis spp.).

Prema izboru pripravaka navedenih u Tablici 1. preporučujemo obaviti zadnje mjere zaštite proljetnog luka uzgajanog izravno iz sjemena, od plamenjače, uzročnika plijesni i štetnih resičara (tripsa). Utrošite najmanje 400 litara škropiva po hektaru, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja kao što su Inex-A ili Silwett.

Tablica 1. Neka sredstva za zaštitu bilja dopuštena za suzbijanje bolesti i štetnika u usjevima lukovičastog povrća, koja imaju propisanu karencu do 21 dan*.

Fungicidi

Ortiva SC

plamenjača

1 lit./ha (4x)

K=14 dana

Score 250 EC

pjegavost i hrđa

0,5 lit./ha (4x)

K=14 dana

Switch WG

siva plijesan

1 kg/ha (2x)

K=14 dana

Shirlan SC

plamenjača

0,5 lit./ha (5x) (minimalni razmaci tretiranja 7-14 dana)

K=7 dana

Luna Experience SC

hrđa, purpurna pjegavost

0,6-1,0 lit./ha

K=7 dana

Signum DF

siva plijesan

1,5 kg/ha

K=21 dan

Ortiva Top

Alternaria, Puccinia

1,0 lit./ha (1x)

K=21 dan

Insekticidi

Laser

duhanov trips

0,12-0,2 lit./ha (4x) (najmanji razmak tretiranja 7-10 dana)

K=7 dana

Vertimec 018 EC

poriluk - trips

1,2 lit./ha (3x)

K=14 dana

VAŽNO: Većina bakarnih fungicia (bakrov-sulfat, bakrov-oksid, bakrov-hidroksid) imaju propisnu karencu u luku od 28 dana, a izuzetak je bakrov-hidroksid odnosno Neoram WG, koji se nešto lakše ispire, pa za luk ima propisanu karencu 21 dan.

Prije upotrebe preparata pročitajte uputu, vodite evidenciju o tretiranju, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana u RH, pogledajte u Fitosanitarnom informacijskom sustavu, dostupnom na ovoj web adresi.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Međimurske županije održat će se tokom studenoga ove godine, prema slijedećem rasporedu:

03.11.2015. Poljoprivredna zadruga Čakovec, Kolodvorska 74, Donji Kraljevec od 8.00 - 12.00 sati, 10.11.2015. Poljoprivredna zadruga Čakovec, Sajmišna bb, Kotoriba od 8.00 do 11.00 sati, 12.11.2015. kod tvrtke Kocen Agro d.o.o. Štrigova 76, Štrigova od 8.00 do 11.00 sati, 16.11.2015. kod tvrtke Agromartin d.o.o., Čakovečka bb, Sv. Martin na Muri od 8.00 do 10.00 sati, 19.11.2015. kod tvrtke Agrofructus d.o.o., Lipovke 6, Belica i 24.11.2015. kod tvrtke Poljoposavec d.o.o., Matije Gupca 5a i Dunjkovec, od 8.00 do 10.00 sati.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Luk dugog dana Sjeme Karenca Međimurje Dunjkovec Donji Pustakovec Navodnjavanje Štetni resičari Trips Plamenjača Trulež glavica Proljetni luk Kvašenje Inex-A Bakarni fungicidi Neoram WG Evidencija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobro raspoloženje na Sabatini ne može pokvariti ni prevrtljivo vrijeme!