Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 21.05.2015. 15:00
  • Varaždinska

Zaštita kupusa od kupusnog moljca

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 243
  • 13
  • 0

Na pojedinim lokalitetima u Varaždinskoj županiji, pregledom polja kupusa, primiječen je napad gusjenica kupusnog moljca (Plutella xyilostella), pa savjetujemo proizvođače da prate pojavu gusjenica i pri prvim simptomima obave zaštitu.

Gusjenice su zelenkaste boje, pa se teže primijete u kupusu, narastu i do 12 mm, a prema krajevima im je tijelo suženo. Ispočetka izgrizaju parenhim lista između lisnih žilica, a veće gusjenice izgizaju list praveći nepravilne rupe.

Prije formiranja glavica kupusa, ukoliko se utvrdi zaraženost 30% biljaka, potrebno je obaviti prskanje nekim od registriranih insekticida za tu namjenu kao što su Direkt, Fastac10 EC, Sumialfa 5 FL, Lambda 5 EC, Vantex, Alverde ili Affirm.

Obavezno prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavajte. Korisnici su dužni zbrinuti otpadnu ambalažu na propisani način.

Martina Borić dipl.ing.agr.
martina.boric@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Savjeti Gusjenice Glavice Varaždinska županija Kupusni moljac Savjetodavna služba Sumialfa Direkt Preporuke Martina Borić Plutella xyilostella


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.