Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 30.06.2015. 18:00
  • Varaždinska

Zaštita kupusa od bijelih mušica

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 5.847
  • 13
  • 0

Od polovice ovoga mjeseca obavlja se sadnja kasnih kupusnjača. U poljima s mladim presadnicama, pregledom je utvrđena prisutnost kupusnog buhača (Phillotreta), kupusnog moljca (Plutella xylosella), malog kupusara (Pieris rapae) i lisnih ušiju. Visoke temperture i sparno vrijeme pogoduju razvoju ovih štetnika. Njihov napad posebno je opasan za mlade biljke.

Za suzbijanje možemo koristiti preparate u tablici:

Sredstvo

Kupusni moljac

Kupusni buhač

Lisne uši

Mali kupusar

Alverde

+

Boxer 200 SL

+

Chess 50 WG

+

Dali

+

Decis 2,5 EC

+

+

+

+

Direkt

+

Factac 10 EC

+

+

+

+

Chromorel D

+

+

Nurelle D

+

Neemazal T/S

+

Osim spomenutih štetnika, prošlih je godina značajne štete na kupusnjačama pričinjavao i kupusni štitasti moljac odnosno bijela mušica (Aleyrodes proletella). Za sada pregledom polja, toga štetnika nismo uočili. No svakako upozoravamo poljoprivrednike da prate njegovu eventualnu pojavu, jer suzbijanje bijelih mušica zahtjeva poseban pristup.

Preporuča se vješanje žutih ljepljivih ploča u visini biljke, na način da ploča dotiče sam vrh biljke, kako bi se na vrijeme odredio početak napada moljca, kupusara, muhe, bijele mušice ili leptira sovice.

Za determinaciju odnosno određivanje vrste štetnika i bolesti, možete donijeti uzorak u Savjetodavnu službu, Anina 11, Varaždin.

Važno je pratiti ograničenja primjene za preparate vodeći se Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju povrća - dio integrirane zaštite koje možete naći na stranicama Ministarstva poljoprivrede, a dostupne su i ovdje.

Upotrijebljeno sredstvo koristite prema priloženoj uputi, ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidenciju o tretiranjima. Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana za upotrebu u RH, pročitajte u Fitosanitarsnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom ovdje.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Varaždinske županije održat će se tokom listopada ove godine, prema slijedećem rasporedu:

01.10.2015. kod tvrtke Polje d.o.o., Kolareva 2, Veliki Bukovec od 08:00 do 10:00 sati, 05.10.2015. kod tvrtke Poljodom d.o.o. Gospodarska 2, Ivanec od 08.00 - 11.00 sati, 06.10.2015. na sakupljalištu repe (repodrom,) Stjepana Radića 1, Vidovec od 08.00 - 11.00 sati, 09.10.2015. kod Poljoprivredne apoteke Graminea (G-7,) Varaždinska bb, Petrijanec, Majerje od 08.00 - 11.00 sati i 12.10.2015. kod Poljoprivredne zadruge Jalžabet, Prodavaonice br.1, Suhodolska 21, Jalžabet od 08:00 do 10:00 sati.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.
e-mail: ana.marija.cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Kasne kupusnjače Sadnja Presadnice Kupusni buhač Kupusni moljac Mali kupusar Lisne uši Kupusni štitasti moljac Bijela mušica Aleyrodes proletella Žute ljepljive ploče Determinacija Varaždin Tehnološke


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]