• Obavijest povrćarima
  • 28.05.2015. 18:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita krumpira od plamenjače

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 203
  • 15
  • 0

Pregledom parcela krumpira utvrđena je pojava krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata), odložena jaja kao i pojava prvih ličinki ovoga štetnika. Za suzbijanje krumpirove zlatice mogu se koristiti pripravci navedeni u Tablici 1.

Upućuju se proizvođači da obiđu svoje usjeve i obave pregled na prisutnost ovoga štetnika te po potrebi izvrše tretiranje .

Prilikom odabira sredstva vodite računa o razvojnom stadiju štetnika. Posljednjih pet sredstava navedenih u tablici, moguće je upotrijebiti nakon masovnog odlaganja jaja i početka izlaska ličinki. Novodor je biološki insekticid, a Match i Nomolt regulatori razvoja. Djelovanje ovih sredstava se vidi tek nakon nekoliko dana. Ostala navedena sredstva djeluju i na ostale stadije razvoja, no najbolja primjena je u prvim larvalnim stadijima ovoga štetnika. Kod pripravaka na bazi imidakloprida i spinosada, preporuka je da se primjenjuju nakon cvatnje (ukoliko krumpir ima cvijet), zbog opasnosti za pčele.

Djelatna tvar

Naziv preparata

Doza

Metaflumizon

ALVERDE

200-250 ml/ha

Imidakloprid

BOXSER 200 SL ,

KOHINOR 200 SL,CONGO,

DALI, CONFIDOR 200 SL

0,25-0,5l/ha

( tretirati iza cvatnje)

Timetoksam

ACTARA 25 WG

80 g/ha

Tiakloprid

CALYPSO SC 480

BISCAYA

0,1 l/ ha

0,3l/ha

Tiakloprid + deltametrin

PROTEUS 110 OD

0,5-0,7 l/ha

Acetamipirid

MOSPILAN 20 SP

0,08-0,12 kg/ha

Spinosad

LASER

0,1-0,15 l/ha

(tretirati iza cvatnje)

Klorantaniliprol

CORAGEN 20 SC

0,05-0,06 l/ha

Teflubenzuron

NOMOLT

0,075-0,15 l/ha

Lufenuron

MATCH 050 EC

0,3 l / ha

Bacillus thuringiensis

NOVODOR 3 %

3-5l/ha

Azadiraktin

NEEMAZAL-T/S

2,5 l/ha

U proteklim danima na području Bjelovarsko- bilogorske županije palo je preko 130 mm oborina, pa će se na mnogim parcelama voda zadržati i po nekoliko dana. Sve su to uvjeti koji pogoduju pojavi plamenjače krumpira, stoga je potrebno provesti zaštitu i protiv ove bolesti i to pripravcima navedenim u tablici 2, iz preporuke objavljene 13. svibnja 2015. godine.

Upozoravaju se i proizvođači luka da ponove zaštitu protiv bolesti luka, također sistemičnim fungicidima i to na osnovu preporuke koja je također objavljena 13. svibnja 2015. godine.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidencijsku listu prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o održivoj uporabi pesticida.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: jadranka.beric@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Krumpir Luk Jaja Savjeti Ličinke Bjelovarsko-bilogorska županija Savjetodavna služba Preporuke Krumpirove zlatice Jadranka berić Plamenjača krumpira Match Novodor Nomolt Larvalni stadij


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kraj tjedna donosi nekoliko slikica situacije nakon vrlo promjenjivih vremenskih prilika koje nas nekako stalno prate tijekom svibnja. Stalne oborine koliko su pogodovale vrtu da naglo počinje bujati, prizvala je i mrkvicu konačno, salata j... Više [+]