Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 18.05.2015. 15:00
  • Karlovačka

Zaštita krumpira od plamenjače

Obavijest Savjetodavne službe za proizvođače krumpira.

  • 64
  • 3
  • 0

U usjevima krumpira gdje je zatvoren sklop, zbog visoke vlage u usjevu, ali i najavljenog porasta temperatura te novih oborina kojih bi, prema prognozama, trebalo biti od srijede do kraja tjedna, potrebno je provesti zaštitu protiv plamenjače (Phytophtora infestans), pripravcima s preventivnim i kurativnim djelovanjem.

Za zaštitu koristite jedan od fungicida kao što su ANTRACOL COMBI WP 76 (cimoksanil+propineb; 2,5 kg/ha), ACROBAT MZ WG (dimetomorf+ mankozeb; 2 kg/ha), MELODY DUO WP 66,75 (iprovalikarb + mankozeb; 3 kg/ha), PERGADO MZ (mandipropamid+mankozeb; 2,5 kg/ha), RIDOMIL GOLD MZ PEPITE (metalaksil+mankozeb; 2,5 kg/ha uz utrošak 800-1000l vode), GALBEN M (benalaksil+mankozeb; 2-2,5 kg/ha) ili Galben C (benalaksil+ bakar; 5-6 kg/ha).

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik proizvođača u integriranu proizvodnju, trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju povrtnih kultura. Primjenjujte samo fungicide, koji su dozvoljeni za upotrebu u integriranoj proizvodnji na temelju podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS-a), kojeg možete pronaći na webu.

Vodite evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

Praznu ambalažu sredstava čuvajte do organiziranog odvoza putem akcije Prateći list ili dostavite u tvrtku C.I.A.K, Andrije Hebranga 5, Vojnić.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: mirna.ceranic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Krumpir Vlaga Plamenjača Phytophtora infestans Melody Duo WP 66 75 Galben M Integrirana proizvodnja C.I.A.K. Vojnić Mirna Ceranić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.