Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 05.06.2015. 09:00
  • Međimurska

Zaštita krumpira od pjegavosti i plamenjače

Obavijest Savjetodavne službe za povrćarima.

  • 133
  • 3
  • 0

Prije devet dana uputili smo obavijest tržnim proizvođačima krumpira o prvim potrebama usmjerene zaštite cime krumpira od bolesti plamenjače (Phytophthora infestans) i koncentrične pjegavosti (Alternaria solani).

U mjesecu svibnju je na mjernom lokalitetu Belica zabilježeno 175,8 mm oborina, ali je pritom najveće količina zabilježena tijekom zadnjih 10 dana proteklog mjeseca, kada je na istom mjernom lokalitetu palo čak 139,4 mm oborina. U prve dvije dekade svibnja bilo je iznadprosječno toplo, a zadnjih desetak dana nešto svježije razdoblje. Nakon početnih uvjeta za razvoj krumpirove plijesni (Phytophthora) koje smo zabilježili 22. i 23. svibnja (tada je palo 98,0 mm kiše), u zadnjim danima proteklog mjeseca i početkom ovoga lipnja, ispunjeni su temperaturni uvjeti za završetak skrivenog razdoblja ove bolesti. Stoga tokom ovoga tjedna svakako preporučujemo pregledati rizična polja na moguću prvu pojavu krumpirove plijesni (Phytophthora) i to:

- na površinama gdje se u depresijama duže zadržavala stajaća voda,

- na poljima gdje je posađeno sjeme iz vlastite reprodukcije s vrlo osjetljivim sortama krumpira na plamenjaču cime (npr. riviera, sylvana i dr.),

- parcele koje se navodnjavaju kišenjem te

- lokalitete uz rijeku Dravu i Muru, gdje se u jutarnjim satima duže zadržava vlaga zbog rose ili magle,

U posljednja tri dana najviše su temperature zraka u središnjem dijelu Međimurske županije, na mjernom lokalitetu Belica, bile su od 28,6° do 30,1°C. Slijedećih pet dana ne očekujemo kišu, no temperature zraka bit će veće od 28°C, naročito u razdoblju od 6. do 9. lipnja. U prva tri dana lipnja, ukupne dnevne vrijednosti globalnog zračenja bile su veće od 7.200 W/m², pa se na osjetljivim sortama krumpira može pojaviti sunčana palež. Na sunčanu su palež također osjetljiviji i usjevi krumpira uzgajani iz domaćeg sjemena ( tzv.dvogodišnje sjeme). U prva dva dana ovoga mjeseca također smo zabilježili jutarnje rose i jednu maglu, a cima krumpira je bila vlažna od 5,5 do 7,5 sati.

Stoga zadnjih dana svibnja i prvih dana lipnja bilježimo optimalne uvjete za razvoj koncentrične pjegavosti cime krumpira (Alternaria solani), a prvi simptomi bolesti su prije nekoliko dana pronađeni na ranoj sorti krumpira adora.

Razmaci tretiranja u prvim zaštitama cime krumpira na većini polja u Međimurju ove sezone mogu iznositi 12 do 14 dana.

Pripravci za suzbijanje dvije najvažnije bolesti cime krumpira, krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) i koncentrične pjegavosti (Alternaria solani) navedeni su u prošloj preporuci od 27. svibnja.

Polja krumpira koja se navodnjavaju kišenjem zahtijevaju kvalitetniju zaštitu od plamenjače (Phytophthora).

Ponavljamo da u prvim aplikacijama na cimu krumpira, preporučujemo primjenu folijarnih biognojiva, odnosno biljnih stimulatora s naglašenim sadržajem amino-kiselina, huminskih-kiselina, morskih algi i mikro-elemenata, naročito na poljima s dvogodišnjim sjemenom iz vlastite reprodukcije, koja su prije tjedan dana bila izložena visokim temperaturama zraka. Sredinom i početkom druge dekade lipnja planira se iskapanje uroda s polja na kojima se uzgaja rani krumpir, pa u tom slučaju vodite računa da se u narednim danima koriste pripravci kraće karence ( do 7 dana). Takvu, kratku karencu imaju pripravci Ranman Top SC, Revus SC, Ortiva SC i Shirlan SC pa ih je moguće koristiti na usjevima ranih sorti, s kojih polja se urodi gomolja planiraju vaditi kao mladi krumpir.

Prema potrebi suzbijajte i prezimljujuću odnosno prvu generaciju krumpirove zlatice, ali samo kada se uoče brojnije ličinke. Izbor insekticida naveden je u Tablicu 1, u preporuci od 20. svibnja.

mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Rani krumpir Koncentrična pjegavost Belica Međimurska županija Krumpirova plijesan Stajaća voda Kišenje Riviera Sylvana Drava Mura Rosa Magla Sunčana palež Cima Adora Navodnjavanje Biognojiva Krum


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]