Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 22.07.2015. 10:00
  • Međimurska

Zaštita korjenastoga povrća

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 119
  • 5
  • 0

Posljednja preporuka za zaštitu korjenastog povrća upućena je početkom ovoga mjeseca odnosno prije 19 dana. U spomenutom smo razdoblju na lokalitetima uz rijeku Dravu zabilježili sparno i vrlo vruće vrijeme. U protekla tri tjedna, bilo je čak 18 dana tijekom kojih su najviše dnevne temperature bile veće od 30°C, pri čemu je 07. srpnja izmjereno 37,4°C, a 09. srpnja 37,3°C i to pomoću mjernog uređaja iMetos na lokalitetu Orehovica, uz akumulaciono jezero Hidroelektrane Čakovec. Prosječna vlažnost zraka u protekla tri tjedna na istom lokalitetu iznosi čak 88,2 %.

Senzori vlaženja lišća bili su aktivni od 08.do 14. srpnja, kada je na istom lokalitetu zabilježeno 17,4 mm kiše. Noći su tada bile nešto svježije, s vrijednostima od 10,6° do 18,0°C, pa je zabilježeno zadržavanje vlage na biljnim organima u trajanju 2.800 minuta. Noćne su temperature posljednjih osam dana bile u rasponu od 18° do 20°C, pa jutarnje rose gotovo i nije bilo.

Globalno sunčano zračenja je vrlo izraženo, pa je ukupno tijekom ovoga mjeseca na lokalitetu Orehovica zabilježeno 134.150,0 W/m².

Zbog vremenskih uvjeta nužno je navodnjavanje povrća

Zbog tako ekstremnih uvjeta, usjevi korijenastog povrća kao što su mrkva, peršin i celer, moraju se moraju redovito navodnjavati, najčešće kišenjem ili orošavanjem.Pritom bilježimo povoljne uvjete za razvoj gljivičnih bolesti iz skupine pjegavosti i paleži lišća korjenastog povrća (Alternaria, Septoria), naročito u poljima mrkve, peršina i celera korjeneša, pa je na netretiranim i slabije zaštićenim poljima, već sredinom srpnja, zaraza lišća mrkve i celera bila veća od 50 %. Rana i jača pojava bolesti lišća korijenastog povrća, značajno umanjuje prinose, a već slabija pojava lisne pjegavosti celera, onemogućuje prodaju lišća kao začinske namirnice. Snažnom razvoju ovih bolesti korijenastog povrća pogoduje noćno vlaženje lišća oborinama ili jutarnjom rosom i topli dani s temperaturama od 28 ili više stupnjeva, te su potrebne redovite višekratne preventivne mjere zaštite.

U slijedećim danima očekujemo najviše dnevne temperature blizu 35°C, a nove su oborine najavljene početkom narednog tjedna odnosno 27. i 28. srpnja.

Tablica 1. Mogući izbor fungicida za zaštitu mrkve od uzročnika bolesti lišća:

Fungicidi

Dithane DG Neotec

palež lišća, plamenjača

2,1 kg/ha

K=30 dana

Nativo WG

palež lišća, pepelnica, bijela trulež

0,3 kg/ha (3x) (minimalno 21 dan između pojedinih aplikacija!)

K=21 dan

Score 250 EC

pepelnica, palež lišća

0,3-0,5 lit./ha (3x) (najkraći razmak između prskanja 12-18 dana)

K=14 dana

Ortiva SC

palež lišća i pepelnica

0,8-1,0 lit./ha (2x) (razmak 10-14 dan)

K=14 dana

Difkor EC

palež lišća, smeđa pjegavost, pepelnica i hrđa

0,4-0,5 lit./ha

K = 14 dana

Signum DF

palež lišća, pepelnica

0,75-1 kg/ha (2x)

K = 14 dana

Ortiva Top SC

pepelnica, palež lišća, crna pjegavost korijena

0,8-1,0 lit./ha (2x)

K = 14 dana

Quadris SC

palež lišća mrkve

1,0 lit./ha (4x) (minimalni razmak između tretiranja 7 dana)

K=14 dana

Tablica 2. Neka sredstva za zaštitu bilja u celeru protiv štetnih organizama:

Fungicidi

Dithane DG Neotec

siva pjegavost

2,1 kg/ha

K=30 dana

Score 250 EC

siva pjegavost

0,3-0,5 lit./ha (4x) (razmak između tretiranja 14 dana)

K=14 dana

Difkor EC

koncentrična pjegavost, pjegavosti, pepelnica, hrđa

0,4-0,5 lit./ha

K=14 dana

Ortiva SC

siva pjegavost

0,8-1,0 lit./ha

K=14 dana

Insekticidi

Vertimec EC

Kraft EC

grinje, tripsi, muhe lisni mineri

0,3-1,2 lit./ha (2x) (razmak između tretiranja 7-10 dana)

K=10 dana

Karate Zeon MC

Lisne uši i drugi insekti

0,15 lit./ha

K=3 dana

Tablica 3. Neka sredstva za zaštitu bilja u peršinu pri suzbijanju uzročnika bolesti:

Fungicidi

Nativo WG

pjegavost lista

0,3 kg/ha (3x) (minimalni razmak između tretiranja 21 dan)

K=21 dan

Score 250 EC

palež lišća, siva pjegavost

0,5 lit./ha (4x)

K=21 dan

Polyram DF

siva pjegavost

1,8 kg/ha sa 600 lit./ha

K=14 dana

Proplant

plamenjača

3 lit./ha

U Tablici 2. navedeni su pripravci za zaštitu celera korijenaša (Septoria apii, Cercospora apii), a u Tablici 3., pripravci kojima je moguće zaštititi usjeve peršina (Septoria petroselinii, Erysiphe spp.).

Celeru korjenašu prijete grinje, a mrkvi crna palež lišća

Proizvođače celera korijenaša već smo u ranijim preporukama upozoravali na moguću pojavu koprivine grinje (Tetranychus urticae). Brzo razmnožavanje ovog nametnika moguće je u vrlo vrućim ljetnim danima. Dopuštenje za njegovo suzbijanje, u našoj zemlji imaju pripravci Vertimec i Kraft EC (vidi Tablicu 2.).

Jaču i raniju pojavu crne paleži lišća mrkve (Alternaria dauci) vidimo na lokalitetima blizu Drave i Mure, odnosno na poljima gdje se često uzgaja mrkva. Također, jaču pojavu crne paleži lišća očekujemo na usjevima mrkve koji se planiraju vaditi u jesenskim rokovima i skladištiti tijekom zime, pogotovo ako se takva mrkva sije u kasno-proljetnom ili rano-ljetnom razdoblju, uz polja rane mrkve, dok na poljima gdje se mrkva vadi kao mladi usjev, uglavnom nije potrebna zaštita protiv ove bolesti. Isto vrijedi i za usjeve peršina i celera korijenaša. Pri mjerama aplikacije utrošite barem 350 litara škropiva po hektaru.

Prije upotrebe preparata pročitajte uputu, vodite evidenciju o tretiranju, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana u RH, pogledajte u Fitosanitarnom informacijskom sustavu, dostupnom na ovoj web adresi.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Međimurske županije održat će se tokom studenoga ove godine.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Mrkva

Mrkva

Sinonim: - | Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Celer korjenaš

Celer korjenaš

Sinonim: - | Engleski naziv: Celeriac | Latinski naziv: Apium graveolens L.

Celer korijenaš je dvogodišnja biljka, a za konzumaciju se koristi njegov zadebljali korijen i lišće. Listaš i rebraš (bjelaš) nemaju zadebljanja korijena. Liske su krupnije od... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Korjenasto povrće Drava Orehovica Vlaženje lišća Mrkva Peršin Celer korjenaš Navodnjavanje Palež lišća Lisna pjegavost Začinska namirnica Koprivine grinje Crna palež lišća Mura Mladi usjev Međimurska


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.