Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrtlarima
  • 24.04.2015. 11:00
  • Virovitičko-podravska

Zaštita jagoda od sive plijesni

Obavijest Savjetodavne službe za povrtlarima.

  • 713
  • 20
  • 0

Jagode su u cvatnji, a kišno vrijeme tokom njihove cvatnje, pogoduje razvoju gljivice uzročnika sive plijesni (Botrytis cinerea). Stoga je potrebno preventivno zaštititi cvjetove protiv spomenute bolesti, nekim od fungicida dozvoljenim za tu namjenu, vodeći računa o karenci zaštitnog sredstva. Preporučujemo Teldor SC 500, karenca kojega je četiri dana, Switch 62,5 WG s karencom od sedam, Pyrus 400 SC koji ima karencu od tri dana, jednako kao i Signum.

Porastom dnevnih temperatura te intenzivnim porastom lisne mase, primjećena je na jagodama pojava lisnih ušiju ( Aphididae spp.) i crvenog pauka (Tetranychus urticae). Također treba pratiti pojavu te po potrebi suzbijati jagodin cvjetar, tripse (pratiti na plavim pločama), stjenice i sovice. Registrirani insekticidi za upotrebu na otvorenom su:

Neemazal - T/S protiv lisnih ušiju, tripsa, sovica i štitastih moljaca, Pirimor 50 WG protiv lisnih ušiju, Perfektion, Calinogor i Chromgor protiv lisnih ušiju i tripsa, Fastac10 EC protiv lisnih ušiju i sovice, Laser i Kraft 18 EC protiv tripsa, Vertimec 018 EC protivg koprivinih grinja, Kraft 18 EC protiv crvenih pauka i Dali i Decis 2,5 EC protiv lisnih ušiju . Pazite na pčele, pa prskajte u večernjim satima kad pčele ne lete!

Sredstvo koristite prema priloženoj uputi za upotrebu, ambalažu zbrinite na propisani način, vodite evidenciju o uporabi, a prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,
e-mail: Ana-Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jagode Gljivice Siva plijesam Botrytis cinerea Karenca Teldor SC 500 Signum Lisna masa Lisne uši Aphididae spp. Crveni pauk Tetranychus urticae Jagodin cvjetar Tripsi Plave ploče Stjenice Sovice


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]