Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 19.08.2015. 17:10

Zaštita glavica kasnog kupusa

Proizvođači kasnog kupusa još imaju problema s raznim štetnicima, a kako se bliži vrijeme berbe, sredstva za zaštitu treba birati vodeći računa o karenci.

  • 580
  • 16
  • 0

U proteklom dužem razdoblju visokih temperatura, stručnjaci Savjetodavne službe su na usjevima kupusa na karlovačkom su području, zabilježili jaki let treće generacije kupusne muhe (Delia radicum). Zahvaljujući nižim temperaturama i kiši, usporen je izlazak ličinki iz jajašaca, no ubrzat će ga nadolazeći topliji dani.

Proizvođači kupusa moraju početi štititi biljke čim primijete prve ličinke

"Ova generacija ličinki radi štete na glavicama kupusa, te se ubušuje u unutrašnje listove i kukulji na glavice kao i unutar njih. Štete od ove generacije mogu biti prilično velike. Stoga treba pregledati biljke i vidjeti ima li na njima jajašaca, koja su ovalna i bijele boje, te kod pojave prvih ličinki odmah započeti sa zaštitom pomoću registriranih pripravaka na osnovi aktivne tvari dimetoata kao što su Rogor 40, Chromogor ili Perfekthion. Karenca je 21 dan, doza primjene jedna litra po hektaru, a tokom vegetacije su dozvoljena maksimalno dva tretiranja", ističe Mirna Ceranić.

Duhanov trips smanjuje prodajnu vrijednost kupusa

Navedeni insekticidi pružaju zaštitu i od lisnih ušiju (Brevicorynae brassicae) te duhanovog resičara ili tripsa (Trips tabaci), koji radi indirektne štete na kupusu, budući da zbog sisanja, na listovima nastaju kvržice koje ne smanjuju prinos, ne dovode do truljenja i ne mijenjaju njegov okus, ali kvare estetski izgled i utječu na tržišnu vrijednost kupusa. U usjevima su prisutne i gusjenice kupusnog bijelca, kupusnih i povrtnih sovica te kupusnog moljca, čijih leptira još ima u usjevima, kao i nekih drugih štetnika, pa je potrebno na temelju pregleda biljaka i vremena koje je preostalo do berbe, u slučaju jače pojave odabrati i primijeniti jedan od insekticida, primjerice:

  • DECIS 2,5 EC (deltametrin) - doza 0,3-0,5 l/ha, K - 7 dana: kupusni moljac, kupusni bijelac, kupusne i povrtne sovice, trips, lisne uši
  • SUMIALFA 5 FL (esfenvalerat) - 0,15-0,25 l/ha, K - 7 dana: kupusni moljac, kupusni bijelac
  • VANTEX (gama-cihalotrin) - doza 0,05-0,08 l/ha, K - 14 dana: kupusni moljac, kupusni bijelac, lisne uši
  • ALVERDE (metaflumizon) - doza 1l/ha, K - 3 dana: kupusni moljac, kupusni bijelac
  • AFFIRM (emamektin benzoat) - doza 1,5 kg/ha: K - 3 dana: kupusni moljac

Insecticide primjenjujte uz dodatak nekog okvašivača.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Kupus Karlovačko područje Kupusna muha Ličinke Ubušivanje Jajašca Mirna Ceranić Lisne uši Duhanov resičar Trips Kvržice Gusjenice kupusnog bijelca Povrtne sovice Kupusni moljac Insekticidi Okvašivači Rogor 40 Chromogo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰