Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 18.05.2015. 15:00
  • Karlovačka

Zaštita češnjaka i luka

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 439
  • 5
  • 0

Od srijede, pa do kraja tjedna, meteorolozi najavljuju veće količine oborina. Stoga je u usjevima luka i češnjaka, potrebno provesti zaštitu protiv plamenjače (Peronospora destructor).

Za zaštitu luka mogu se koristiti fungicidi kao što su Galben C, Baldo C (benalaksil, 5 kg/ha), Ridomil Gold MZ Pepite (metalaksil, 2,5-3 kg/ha), Quadris (azoksistrobin, 1 l/ha), Acrobat MZ WG (dimetomorf, 2,5 kg/ha) ili Ortiva (azoksistrobin, 0,8-1 l/ha).

Kod usjeva češnjaka možete primijeniti fungicide Quadris (azoksistrobin,1l/ha), Ortiva (azoksistrobin, 0,8-1 l/ha,) Ridomil Gold MZ Pepite (metalaksil, 2,5-3 kg/ha) ili Acrobat MZ WG (dimetomorf, 2,5 kg/ha).

Radi boljeg prianjanja na biljne dijelove, uz fungicid koristite i jedan od okvašivača kao što su Citowett ili Sandovit.

Navedene fungicide i okvašivač koristite u skladom s uputom proizvođača.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik proizvođača u integriranu proizvodnju, trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju povrtnih kultura. Primjenjujte samo fungicide, koji su dozvoljeni za upotrebu u integriranoj proizvodnji na temelju podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS-a), kojeg možete pronaći na: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Vodite evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

Praznu ambalažu sredstava čuvajte do organiziranog odvoza putem akcije Prateći list ili dostavite u tvrtku C.I.A.K, Andrije Hebranga 5, Vojnić.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: mirna.ceranic@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Oborine Luk Češnjak Plamenjača Baldo C Ridomil Gold MZ Pepite Okvašivač Citowett Sandovit Integrirana proizvodnja C.I.A.K. Vojnić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.