• Obavijest povrtlarima
  • 25.03.2015. 10:00
  • Međimurska

Zaštita bijelog i crvenog luka

Obavijest Savjetodavne službe za povrtlare.

  • 2.217
  • 38
  • 0

Većina tržnih proizvođača koji hibride ili sorte crvenog luka uzgajaju izravno iz sjemena ili sadnjom lučica, već je u prvoj polovici ili sredinom ovoga mjeseca, obavila sjetvu i sadnju. Do današnjega je jutra (25. ožujka 2015.), tijekom ovoga mjeseca zabilježena čak devet puta manja količina oborina od očekivanog višegodišnjeg prosjeka.

Primjerice, u okolici Čakovca je ovoga ožujka zabilježeno samo 6,0 mm padalina, a višegodišnji mjesečni prosjek iznosi 54,8 mm. Nakon dužeg razdoblja kišu očekujemo tijekom današnjeg popodneva. Osim uzročnika biljnih bolesti kao što su plamenjača luka i različite vrste plijesni (Peronospora, Botrytis), uspješan uzgoj usjeva crvenog luka ugrožavaju još i štetni organizmi životinjskog podrijetla kao što su lukova muha, miner poriluka i trips (Delia, Napomyza, Thrips), kao i neželjene biljke ili korovi (Echinochloa, Ambrosia, Chenopodium i dr.).

Pri uzgoju luka iz lučice, u pravilu nakon sadnje, a prije nicanja koristimo zemljišne (rezidualne) herbicide, protiv travnih jednogodišnjih korova kao što su pendimetalin (Stomp, Dost, Strong, Pendigan 330 EC), dok protiv jednogodišnjih širokolisnatih korova najčešće dodajemo oksifluorfen (Goal, Galigan EC). Kod uzgoja luka iz sjemena, primjena herbicida je značajno ograničena (neposredno pred nicanje je moguće primijeniti značajno manju količinu pendimetalina), te zahtjeva višekratnu primjenu smanjenih količina ili dozu dovoljno selektivnih herbicida nakon pojave i razvoja prvog i drugog zelenog lista, npr. oksifluorfen.

Stoga proizvođačima luka preporučujemo da drugoga dana redovito prate stanje usjeva u polju (klijanje i nicanje) te da bilježe i prate najavu mogućih oborina te prema ograničenjima, primjenjuju spomenute herbicide.

Zadnjih sezona raste interes proizvođača za uzgojem bijelog luka odnosno češnjaka. Tijekom njegove vegetacije njega se svodi na prihranu, navodnjavanje, borbu protiv korova te suzbijanje bolesti i štetnika. Kod nas su najrašireniji domaći ozimi eko-tipovi koji se sade u jesen, prezimljuju, pa u sljedećoj godini razvijaju vegetativnu masu i lukovicu. Biljke češnjaka su u pravilu vrlo otporne na niske temperature, pa mogu dobro prezimiti u kontinentalnom području, odnosno za normalan rast i glavičenje češnjaka, češnjevi za reprodukciju moraju biti izloženi niskim temperaturama!

Primjena herbicida veliko je olakšanje u borbi protiv korova, jer su mehaničke mjere okopavanjem na većim površinama teško provedive i zahtijevaju mnogo rada! Herbicidi se u usjevima češnjaka uglavnom koriste po istom principu kao pri uzgoju luka iz lučice odnosno nakon sadnje, a prije nicanja!.

Pri uzgoju ozimog (zimskog) češnjaka u narednom razdoblju treba planirati zaštitu od uzročnika bolesti i štetnika, a pri izboru sredstva za zaštitu birati pripravke koji su dopušteni u našoj zemlji i navedeni u Tablici 1. Naknadna primjena herbicida u izniklim usjevima češnjaka podliježe strožim ograničenjima nego u usjevima crvenog luka.

Tablica 1. Neka sredstva za zaštitu bilja koja su u našoj zemlji dopuštena za primjenu u češnjaku:

Pripravak

Neželjeni organizmi

Primjena

Karenca*

Herbicidi

Pendigan, Stomp EC

travni i neki širokolisnati korovi

4 lit./ha

OVP

Afalon disperzija SC

širokolisnati korovi

1,35 lit./ha

56 dana

Insekticidi

Force 1.5 G

zemljišni štetnici

7-10 kg/ha

OVP

NeemAzal-T/S**

tripsi, lisni mineri, ličinke leptira

2-3 lit./ha

-

Laser KS

tripsi, lukov moljac, sovice

0,12-0,2 lit./ha

3 dana

Fungicidi

Dithane DG Neotec

plamenjača

2,1 kg/ha

28 dana

Difkor EC

hrđa i koncentrična pjegavost

0,5-0,8 lit./ha

30 dana

Acrobat MZ WG

plamenjača

2,5 kg/ha

14 dana

Ortiva SC

plamenjača, hrđa

0,8-1 lit./ha

7 dana

Ridomil Gold MZ WG

plamenjača

2,5-3 kg/ha

21 dan

Neoram WG

plamenjača

0,25-0,35 %

21 dan

*karenca OVP = ograničeno vremenom primjene; **biljni insekticid dobiven iz koštica tropskog neem drva (ne ubraja se u opasne tvari, dopušten u ekološkoj proizvodnji)!

U proteklih smo deset dana čak tijekom sedam jutra zabilježili mraz, odnosno jutarnje su temperature bile oko 0°C ili niže, a najviše dnevne vrijednosti u rasponu od +12° do +15°C. Od današnjeg jutra, pa u narednom razdoblju, očekujemo najniže vrijednosti temperature +4°C, a najviše dnevne će iznositi +18°C. Stoga očekujemo jaču aktivnost nekih štetnih organizama životinjskog podrijetla. Zbog toga proizvođačima češnjaka preporučujemo da u usjeve objese žute ljepljive ploče ili postave žute posude radi ulova češnjakove muhe (Helomyza lurida). Češnjakova muha prilagođena je nešto nižim temperaturama zraka od lukove muhe (Delia antiqua), te se javlja nešto ranije (već krajem zime). U našoj zemlji nema registriranih insekticida za suzbijanje češnjakove muhe, ali se mogu koristiti pripravci registrirani za suzbijanje tripsa (Thrips), koji istovremeno umanjuju i napad povrtnih muha, npr. spinosad (Laser) ili dimetoat (Rogor 40 EC). Uz pridržavanje plodoreda, pokrivanje gredica češnjaka na manjim površinama paučinastom folijom smanjuje napad češnjakove muhe.

Usjeve zimskog luka na otvorenim gredicama, koji se namjeravaju koristiti kao mladi luk također preporučujemo mehanički zaštititi paučinastom folijom od mogućeg napada prve ili prezimljujuće populacije lukove muhe u narednom razdoblju.

Prije primjene sredstva za zaštitu bilja pri uzgoju crvenog i bijelog luka, obavezno proučite upute te se pridržavajte ograničenja odnosno vremena primjene, najveći broj dopuštenih primjena u sezoni, doze ili količine te propisane karence.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Crveni luk Lučice Čakovec Plamenja luka Lukova plijesan Lukova muha Miner poriluka Trips Rezidualni herbicidi Pendimetalin Oksifluorfen Bijeli luk Češnjak Ozimi eko tipovi Vegetativna masa Češnjevi


Autorica

Sandra Špoljar

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi