• Poljoprivreda
  • 29.01.2009.

Za Uskrs prve rajčice iz Eurovoća

PROIZVODNJA 250 TONA RAJČICA U EUROVOĆU ORAHOVICA POČELA 15 DANA RANIJE

  • 1.432
  • 67
  • 0

U dva plastenika Eurovoća zadruge Orahovica, na površini od sedam tisuća četvornih metara, prije dva tjedna 19.100 sadnica rajčice zasađeno je u staklenu vunu, čime je Eurovoće treću godinu zaredom nastavilo proces hidroponske proizvodnje.

Uz kompletnu primjenu biološke zaštite, što je novo u ovogodišnjoj proizvodnji, i sam proces proizvodnje započeo je petnaest dana ranije u odnosu na prethodnu godinu, što će omogućiti i raniju prvu berbu rajčice, odnosno pred Uskrs. Tijekom berbi koje će trajati do konca studenoga, proizvođači očekuju oko 250 tona rajčice.

Voditelj plasteničke proizvodnje u Eurovoću Goran Suhi naglašava kako takva proizvodnja, unatoč boljem prinosu u odnosu na proizvodnju na otvorenom, ima nedostataka koji se očituju u većoj opasnosti od napada štetnika i bolesti, a iskustva iz protekle dvije godine dovela su do saznanja kako su najveći problem u proizvodnji tri ljetna mjeseca kada cijena rajčice pada.

Zbog svega toga, tvrdi dipl. inž. Suhi, ove je godine stavljen naglasak na biološku zaštitu i dobivanje ekološkog certifikata, čime bi proizvođači mogli postići višu cijenu tako proizvedene rajčice u odnosu na onu proizvedenu konvencionalnim postupkom.

M. Bačmaga

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav od mojih malih farmera :)