Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 09.03.2021. 13:30

Za kvalitetnu rajčicu važan je rok sjetve, opskrbljenost vlagom i osunčanost

Na slatkoću i okus plodova djeluju mnogi faktori. Od izbora sorte koju ćemo sijati do zaštite biljaka, sve naše aktivnosti imat će utjecaja na kvalitetu povrća.

Foto: Depositphotos/york010
  • 1.261
  • 254
  • 0

Velikim bojem sorti i hibrida koji se razlikuju po boji, obliku i okusu, rajčica je stekla naklonost mnogih vrtlara. Uzgoj plodova ovog povrća pravi je izazov jer se oni odlikuju različitim stupnjem slatkoće.

Osim pravog odabira sorte, na okus rajčice djeluju razni vanjski faktori poput vrste zemljišta, osunčanosti, vlažnosti, temperature, opskrbljenosti hranivima, pojava biljnih bolesti, napad štetnih organizama. Uravnotežen odnos šećera i kiselina i sadržaj aromatičnih hlapljivih spojeva doprinose kvaliteti ove povrtne vrste.

Pravi rok sjetve utječe na kvalitetu

Ukoliko je naša želja uzgojiti povrće koje će se odlikovati slatkoćom moramo mu se posvetiti, od izbora sjemena pa sve do berbe. Neke sorte daju slađe plodove. Što je plod veći njegova slatkoća je manja. Ako želite odabrati sorte i hibride koji se odlikuju većim intenzitetom slatkoće i specifičnom aromom, izaberite one sa sitnijim plodovima ili cherry rajčicu. Tom prilikom neka vaš izbor bude sjeme koje je prilagođeno postojećem mikroklimatu. Sorte iz drugih klimatskih područja možda nisu prilagođene na agroklimatske uvjete u vašem podneblju.

Još jedan od bitnih faktora je vrijeme sjetve. Budući da je u pitanju toploljubiva kultura, uzgajamo ga iz presadnica, odnosno sije se u zatvorenom i toplom prostoru. Na ovaj način omogućit će se biljkama da u uvjetima postojeće klime mogu formirati plodove koji će dozrijeti. Sadnja odnjegovanih presadnica obavlja se kada prođe opasnost od kasnih mrazeva.

Prihrana bogata kalijem

Usjev rajčice je veliki potrošač hraniva, posebno kalija tijekom formiranja plodova. Prilikom sadnje i tijekom uzgoja osigurajte dovoljno hranjivih tvari u zemljištu, posebno onih organskih. U periodu dozrijevanja, prihranu obavite s hranivima bogatim kalijem. Prilagodite navodnjavanje stanju tijekom perioda vegetacije.

Plodovi su joj također osjetljivi na promjenu sadržaja vlage u tlu. Kada poslije sušnog razdoblja padne jaka kiša ili obilno zalijevamo, često se događa da zbog naglog usvajanja vode dođe do pucanja po površini. Nastale pukotine su idealne za pojavu raznih oboljenja ili napad štetnika. To dovodi do lošije kvalitete povrća. Iz tog razloga je važno da opskrba vodom bude ujednačena. Ni suvišna količina zemljišne vlage ne utječe povoljno na navedene osobine. Plodovi onda postaju vodenasti, a kvaliteta i okus su lošiji.

Koje su najčešće pogreške pri uzgoju rajčice?

Neke biljne vrste posađene pored nje pozitivno djeluju na okus ploda. Pored rajčice posadite bosiljak ili borač. Posebno borač doprinosi poboljšanju okusa ovog povrća.

Veliku ulogu ima i zaštita usjeva tijekom uzgoja. Biljke uzgajane u konvencionalnoj poljoprivredi daju lošiji okus. Također, one koje rastu na osunčanom mjestu daju slađe i kvalitetnije plodove. Najukusniji su oni proizvedeni na prirodan način, gdje je zaštita obavljena primjenom bioloških pripravaka i redovnim provođenjem preventivnih mjera.

Najveći neprijatelj dobrog okusa je pojava plamenjače rajčice, zbog toga preventivnim i zaštitnim mjerama treba posvetiti pažnju od trenutka kada krenemo u sjetvu do branja.

Samo zdrave biljke će dati slatko povrće, dobre kvalitete.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Uzgoj rajčice Rajčica Sjetva iz presadnica Zemljišna vlaga Plodovi Plamenjača Zaštita usjeva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]