Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 27.11.2014. 07:00

Za dobar rast - rajčicama i podno grijanje

"Svima poručujem da je uspjeh u ovome poslu moguć, ali potrebno je uložiti mnogo znoja i rada. Poljoprivreda, odnosno tvornica pod otvorenim nebom, takva je djelatnost da postoji opasnost od izostanka rezultata, stoga je strpljenje ključno u ovome poslu", priča nam Goran Blažeković

  • 2.576
  • 438
  • 0

U Brodsko - posavskoj županiji, u općini Davor nalazi se Orubica, mjesto u našem kraju poznato po uzgoju povrća. I to ne samo po uzgoju povrća, nego i po njegovim povrćarima. Točnije, Goranu Blažekoviću. Obitelj Blažeković dugi je niz godina u proizvodnji, a Goran je samostalan nositelj gospodarstva već tridesetak godina.

Kako bi smanjili utjecaj iznenadnih klimatskih oscilacija, obitelj Blažeković već je 1995. godine podignula prvi plastenik pa nakon njega drugi i treći, a sada se napokon mogu pohvaliti vrhunskim sustavom uzgoja - 2.000 kvadrata profesionalnih plastenika, koji su opremljeni ni manje ni više nego podnim grijanjem. Gospodarstvo Blažeković može se pohvaliti činjenicom da su u svojem kraju jedini registrirani proizvođači presadnica povrća i ukrasnog bilja. Uz oca Gorana, na gospodarstvu aktivno rade i supruga i tri sina pa čak i Goranova 82-godišnja majka, koja i dan danas obavlja lavovski dio posla. Kako u povrću imaju 12 hektara površina, u proljetnim im se mjesecima javlja i potreba za sezonskom radnom snagom. Za sada na gospodarstvu nisu prerađivali svoje proizvode, ali napominju da im je to u planu.

Klaster "Posavina povrće"

Prije desetak godina pokrenuta je i inicijativa za udruživanjem i osnivanjem klastera te je 2006. godine osnovan klaster pod nazivom "Posavina povrće", a Goran Blažeković i tu je angažiran kao predsjednik. "Klaster broji pedesetak aktivnih članova, ponajviše iz Orubice, ali i iz ostalih mjesta Brodsko - posavske županije. Većinom su to obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ali okupljamo i relevantne institucije. Klaster smo osnovali sa ciljem olakšavanja pristupa tržištu, kroz zajednički nastup", ističe Blažeković.

U sklopu klastera od njegova osnivanja, održavaju se i edukacije i savjetovanja za članice, a od 2008. godine djeluje i "Strojni prsten". U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja nabavljena je poljoprivredna mehanizacija pa su tako nabavljeni strojevi na raspolaganju svim članovima klastera.

"Traktor, sijačica, plug i freza samo su neki od strojeva koje smo nabavili za Strojni prsten. Dio strojeva nabavljen je i prošle godine, uz pomoć projekta Ministarstva poduzetništva i obrta, a riječ je gredičaru i stroju za vađenje korjenastog povrća." U narednom razdoblju, članice klastera imaju u planu kupnju hladnjače te organizaciju otkupnog centra i pakirnice, a u planu je i program navodnjavanja.

"Česti smo posjetitelji sajmova, a osobito ističemo želju za radom i kontinuirano ulaganje u nova znanja i tehnologije, što smatramo i ključem našeg uspjeha", pojašnjava Blažeković. Područje Posavine idealno je za uzgoj povrćarskih kultura, iako su ove godine poplave učinile svoje te kako mnogi kažu - ne ponovile se. Kiše su pogodovale razvoju bolesti pa smatra da su trgovci opet profitirali, osobito trgovci sredstava za zaštitu.

Suvremeni sustav plasteničke proizvodnje

Povrtlarstvo je rad ruku - ne rad strojeva

Na pitanje o planovima za budućnost odgovara da sve ovisi o sinovima, koji su već odrasli. Njima je sve podređeno i iako se otac Goran potajno nada da će barem jedan od sinova nastaviti obiteljsku djelatnost, svjestan je koliko je u jednu takvu proizvodnju poput ove kojom se oni bave potrebno uložiti rada i truda te napominje - povrtlarstvo je rad ruku, ne rad strojeva.

"Svima poručujem da je uspjeh u ovome poslu moguć, ali potrebno je uložiti mnogo znoja i rada te imati itekako puno strpljenja. Poljoprivreda, odnosno tvornica pod otvorenim nebom, takva je djelatnost da postoji opasnost od izostanka rezultata, stoga je strpljenje ključno u ovome poslu."

Sadnja paprike, naime, na ovom gospodarstvu počinje već iza Božića, a za vrijeme 2 i po mjeseca intenzivne zime, radi se i preko noći. Iako je Blažeković korisnik poticaja, smatra da itekako dobro dođu kao lijepo iznenađenje. No, ukoliko gospodarstvo ne posluje dobro, barem u proizvodnji povrća, oni jednostavno neće biti dostatni, jer su za njegovu proizvodnju sredstva koja dobiva putem poticaja zanemariva.

Oprema u plasteniku

Spremni i za EU fondove

Potražnjom svojih proizvoda itekako su zadovoljni pa tako već sada planiraju proizvodnju za iduću godinu. Blažeković napominje da su im najveći otkupljivači Billa, Lidl, NTL i Trgovački centar Brod, a redovitost isplate za sada dobro teče.

"Iako uvijek ima nenaplaćenih računa i neki nikada neće biti naplaćeni te ponekih razočaranja, s radom ne planiramo stati, kao niti s ulaganjima."

Putem klastera "Posavina povrće" planiraju koristiti sredstva iz EU fondova te konkurirati na natječajima, a trenutno prate događanja oko Operativnog programa ruralnog razvoja i čekaju objavu natječaja na koje će se moći prijaviti. "Fondovi Europske unije itekako nam pružaju mogućnost za financiranje proizvodnje te ulaganja u tehnologiju i razvoj. Za sada smo koristili samo mogućnosti korištenja sredstava putem resornog ministarstva, ali sredstva Unije svakako su nam prioritet u narednom razdoblju", zaključuje Blažeković.


Fotoprilog


Tagovi

Goran Blažeković Brodsko - posavska županija Klaster Posavina povrće Orubica Uzgoj povrća Plastenik Strojni prsten Otkupni centar Posavina Poticaji EU fondovi Operativni program ruralnog razvoja Europska unija Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.