Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj češnjaka
  • 23.04.2023. 16:30

Za češnjak je jako bitna kiša u svibnju

Mladi ratar Dušan Kucharik prije tri godine se odlučio okušati u povrćarstvu. Podijelio je svoja iskustva uzgoja češnjaka.

Foto: Dušan Kucharik
  • 1.793
  • 145
  • 0

Nakon završene srednje poljoprivredne škole, mladi ratar Dušan Kucharik odlučio se okušati i u povrćarstvu - 2020. godine je posadio češnjak na manjoj površini od oko pola hektara. 

Kako sam kaže, ta prva godina je bila "samo proba" kako bi sam sebi dao vremena da usvoji potrebna znanja o samoj kulturi, kao i na što posebno obratiti pažnju. 

Ideja se javila slučajno jer je želio pomoći obitelji i biti koristan, a s obzirom da njegovom ocu nije bila potrebna dodatna pomoć na njivi, ostalo mu je dosta slobodnog vremena.

"Krenuo sam prije tri godine i tada nisam ništa znao, te sam tu godinu iskoristio za učenje i hvatanje caka. Iskreno, ne sjećam se koliki je bio prinos, ali bilo je nešto simbolično", kaže.

Prvu godinu je iskoristio za učenje

Ono što se pokazalo kao dobra praksa je to da se češnjak sadi na površinama na kojima je prethodno bila zasijana pšenica. Prema njegovim riječima, to znači da čak dvije godine unaprijed morate znati na kojoj parceli ćete koju kulturu saditi, odnoso sijati.

"Što se tiče predsjetvene pripreme, dobar rod se može očekivati ukoliko se tlo prihrani sa oko 500kg NPK/ha. Takođe,r u predsjetvenu pripremu treba uvrstiti i stajsko gnojivo koje se izuzetno dobro pokazalo i pozitivno utjecalo na kvalitetu i količinu", otkriva mladi povrćar iz Srbije i dodaje da se tretmani prihrane ovog aromatičnog povrća moraju provesti bar dva puta tijekom vegetacije, a tretmani prskanja pet puta godišnje.

Jesenska sadnja luka - iza kojih kultura ga ne treba saditi?

"Kada dođe vrijeme sjetve, što je u mom slučaju oko 10. listopada, izuzetno je važno da najbolja sjemena odnosno glavice budu ostavljene za sadnju. Što je sjetveni materijal kvalitetniji, bolji je i prinos", kaže.

Najveći neprijatelj - lukova muha

Kucharik napominje da je za češnjak jako važno da padne kiša u svibnju jer se tada ova biljka glaviči, što je važno kada dođe vrijeme za njegovo vađenje u lipnju. Najbolje i najveće glavice ostavlja kao sjemenski materijal za sadnju sljedeće godine, ostalo sve proda na veliko.

"Kada zbrojim utiske i brojke po pitanju prinosa, prošla godina je bila užasna iz razloga što se pojavila i prenamnožila lukova muha koja je trenutno, najveći neprijatelj češnjaka. Prinos mi se skoro pa prepolovio. Zaista sam bio razočaran, ali nisam se dao obeshrabriti", kaže on dodajući da je sav rod prodao raznim otkupljivačima i to sve odjednom, bez skladištenja.

Sav rod je prodao raznim otkupljivačima i to sve odjednom

Kucharik još uvijek nema dovoljno veliku površinu kako bi podmirio zahtjeve ozbiljnih kupaca, poput nekih većih trgovačkih lanaca, pa razmišlja sljedeće godine posaditi češnjak na površini od osam hektara. Radi i na tome da osigura sustav za navodnjavanje kako bi osigurao dobar rod, ali i kvalitetu svog proizvoda.

Posjeduje svu potrebnu mehanizaciju za ovu kulturu, poput vadilice i sijačice. Svoje usluge također nudi i ostalim kolegama proizvođačima i ističe značaj međusobne suradnje.

"Kvalitetu svog proizvoda osiguravam time što u širini od oko tri metra na obodima parcela gdje sam posadio češnjak, svake godine sijem i pšenicu koja služi kao fizička barijera koja ga štiti od susjedovog prskanja, ali i fizičkog gaženja", otkriva koristan savjet. 


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Dušan Kucharik Češnjak Uzgoj češnjaka Prihrana češnjaka


Autorica

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirana biologinja, zaljubljenica u prirodu, uvijek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]