Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja luka
  • 21.09.2022. 07:30

Jesenska sadnja luka - iza kojih kultura ga ne treba saditi?

Dobro će uspijevati na gredicama ili parcelama gdje nisu uzgajani lukovi, ali ni krumpir, grah, lucerna, crvena djetelina. Poštujte i plodored!

Foto: Depositphoto/NataFrank
  • 6.904
  • 265
  • 0

Za jesensku sadnju možemo odabrati razne vrste luka, a najčešće se siju crveni i češnjak. Odabirom odgovarajuće sorte u kombinaciji s dobrom poljoprivrednom tehnologijom i vremenom,  postići ćemo dobre rezultate i uživati u mladom luku i berbi glavica ozimog sljedeće godine.

Potrebno je odabrati sorte koje su tolerantne na hladnoću i niske temperature. Dobro će uspijevati na gredicama ili parcelama gdje nisu uzgajani lukovi, ali ni krumpir, grah, lucerna, crvena djetelina. Ove kulture mogu postati izvor nematoda koja će nanijeti štetu usjevu.

Poštujte plodored, jer on se može ponovo uzgajati na istoj parceli tek poslije tri godine pod uvjetom da nisu uzgajani srodnici iz iste biljne porodice.

Važan je dobar kontakt korijena i zemljišta

Neophodno je pripremiti gredicu, a najbolje im odgovaraju rastresita rahla zemljišta. Prakticira se da se 1m² pospe 10 g drvenog pepela, ali ne treba pretjerivati. Luk najbolje rezultate daje na neutralnom zemljištu s pH reakcijom od 6 do 7.

Pepeo je odličan za vrt - kako ga pravilno koristiti?

Optimalno vrijeme sadnje je druga polovica listopada, ali je termin potrebno prilagoditi vremenskim prilikama. Mlade biljke trebaju imati dovoljno vremena da se dobro ukorijene kako bi spremne dočekale zimu i uspješno prezimile.

Najbolje im odgovaraju rastresita rahla zemljišta (Foto: Depositphoto/alicjane)

Prerano posađene lukovice dat će biljke koje će u zimu ući pretjerano razvijene i bit će sklonije smrzavanju. Kasnom sadnjom dobit ćemo previše mlade biljke koje se neće uspjeti dobro ukorijeniti. 

Pazite na razmak i dubinu

Najlakše se obavlja kada se na dobro pripremljenoj gredici naprave plitki kanalići u koje utisnemo lučice crvenog luka ili češnjeve češnjaka. Obratite pažnju da dobro okrenete sadni materijal kako bi strana s korijenom bila okrenuta na dolje. Razmak tih kanalića se kreće od 20 do 30 cm, a razmak u redu od 7 do 10 cm. Kada obavljamo sadnju za berbu mladog luka razmak u redu može biti manji, od 5 do 7 cm. Nakon svega grabljama lagano zagrnemo zemljom.

Dubina sadnje lučica i češnjeva je oko 5 cm. Ne valja ih posaditi preplitko, ali ni preduboko. U plitkoj stradaju od izmrzavanja i isušivanja, dok preduboka oduzima energiju i slabi mlade biljke.

Lučice crvenog luka mogu biti sitne do 1 cm u promjeru, srednje veličine promjera 1 do 3 cm i krupne preko 3 cm. Treba znati da će krupnije ranije krenuti i dati više vegetativne mase.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Crveni luk Dubina sadnje Razmak sadnje Jesenska sadnja Jesenska sadnja luka Češnjak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.