Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vukovarska lubenica
  • 13.08.2017. 16:30

Vukovarskoj lubenici spas od izumiranja

Zahvaljujući Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, na popisu sorti upisanih u Sortnu listu Republike Hrvatske, nalazi se i Vukovarska lubenica.

Foto: Pixabay.com/dimitrisvetskikas
  • 2.659
  • 491
  • 0

Premda bilježimo deficit domaćih sjemenskih kuća koje se bave umnažanjem i distribucijom sjemena i sadnog materijala hrvatskih čuvanih sorti, zahvaljujući Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, na popisu sorti upisanih u Sortnu listu Republike Hrvatske, nalazi se i Vukovarska lubenica (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum et Nakai).

OPG-i se trebaju okrenuti domaćem sjemenu

Svjestan važnosti spašavanja starih i genetski vrlo vrijednih vrsta povrća od izumiranja, Poljoprivredni fakultet nije zanemario kultivare koji nisu rezultat oplemenjivačkog programa, nego su nastali u prirodi gdje ih je netko uočio i umnožio radi dobrih prinosa, prilagodljivosti lokalitetima, istaknutoj kvaliteti i očuvanja biološke raznolikosti.

Nadamo se, stoga, da će se tako sve više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja proizvode povrće za vlastite potrebe ili za tržište, umjesto sjemenu stranog podrijetla, okrenuti domaćem, te tako, konačno, promijeniti lošu sliku sortnosti. Problematika se, stoga, ogleda u tome što očuvanje sortnosti starih sorti iz nepoznatog razloga nikome nije interesantna, a većina domaćih sjemenskih kuća prodaje uglavnom uvozno sjeme.

Govorimo li o Vukovarskoj lubenici, zanimljiva je, pri tom, činjenica koja kazuje da upravo ova tradicijska sorta, sočnog, osvježavajućeg i slatkastog okusa po dospijevanju pripada skupini ranih sorti čiji su plodovi klasičnog okruglastog oblika, težine od 3 - 6 kg, dobrih prinosa. Govorimo li o izgledu relativno tanke kore, tada govorimo o klasičnoj tamno zelenoj boji, glatke površine, koja je kupcima ugodna za nošenje.

Foto: Pixabay.com/dimitrisvetskikas1969


Tagovi

Vukovarska lubenica Sortna lista Čuvane sorte Poljoprivrendi fakultet u Osijeku


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]