Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj češnjaka
  • 25.09.2018. 10:30

Vukovarsko-srijemska županija potiče proizvodnju češnjaka i mlijeka: osigurano 1.600 kg češnjaka za 15 OPG-a

Od kada je pokrenut projekt potpore proizvodnje češnjaka, postignut je velikih uspjeh. U prilog tome govore i podaci o povećanju poljoprivrednih površina pod češnjakom, s početnih tri hektara u 2013. godini na više od 70 hektara u 2017. godini, naglašavaju iz Županije. 

Foto: Facebook/Zadruga Češnjak
  • 1.521
  • 137
  • 0

Vukovarsko-srijemska županija nastavlja poticati proizvodnju češnjaka ali i proizvodnju mlijeka! Naime, u Vukovaru su potpisani Ugovori o proizvodnji češnjaka za sezonu 2018/2019, te je obavljena primopredaja 1.600 kg češnjaka za 15 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

"Već petu godinu zaredom Vukovarsko-srijemska županija i Udruga "Češnjak“ organiziraju podjelu sadnog materijala češnjaka, čuvane sorte Cerićki ozimi. Potičući proizvodnju visoko dohodovnih kultura na OPG-ima osigurava se poslovanje poljoprivrednih gospodarstava. Na ovaj način omogućuje se kompletna proizvodnja - osiguravajući proizvođačima sadni materijal, logistiku proizvodnje, zajedničko trženje i naplatu njihovih proizvoda.

Od kada je pokrenut ovaj projekt potpore proizvodnje češnjaka, postignut je velikih uspjeh. U prilog tome govore i podaci o povećanju poljoprivrednih površina pod češnjakom, s početnih tri hektara u 2013. godini na više od 70 hektara u 2017. godini", naglašavaju iz Županije. 

Potpisani su ugovori za proizvodnju češnjaka za sezonu 2018./2019. (foto: Vukovarsko-srijemska županija)

Ugovore o proizvodnji češnjaka potpisali su ispred Vukovarsko-srijemske županije župan Božo Galić, ispred Udruge "Češnjak“ predsjednica Mara Čuljak i krajni korisnici OPG-a. Obveza svakog korisnika je posijati, odnjegovati i pobrati urod i vratiti količinu koju su zadužili, kako bi naredni urod bio dodijeljen drugim korisnicima, a ostatak obavezno ponovno posaditi. Ovo  je model koji se do sada pokazao uspješan u proizvodnji češnjaka, a Vukovarsko-srijemska županija je jedina županija koja na ovaj način potiče poljoprivrednu proizvodnju i udruživanje poljoprivrednika.

Prije toga, dodaju iz Županije, potpisani su i Ugovori o dodjeli potpora za izradu tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta malog kapaciteta za preradu mlijeka, a sukladno završenom Javnom pozivu za dodjelu potpora poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije u 2018. godini.

Ugovore su potpisali župan Galić i tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja najistočnije županije: P.O. Janko Lomjansky iz Iloka, OPG Lidija Salić iz Cerne i OPG Marino Bataković iz Mikluševaca.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Vukovarsko-srijemska županija Češnjak Mlijeko Cerićki ozimi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).