Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbani vrtovi
  • 12.05.2016. 17:30

Vrtom na krovu protiv klimatskih promjena

Pariške vlasti ponudile su 47 mjesta u francuskoj prijestolnici za uzgoj biljaka i povrća. Uključen je i krov Opere Bastille, ali i podzemnih garaža, piše EurActiv.

  • 758
  • 35
  • 0

Pariške vlasti ponudile su 47 mjesta u francuskoj prijestolnici za uzgoj biljaka i povrća. Uključen je i krov Opere Bastille, ali i podzemnih garaža, piše EurActiv.

Cilj akcije "Pariški proizvođači" (Paris-culteurs) je taj da se do 2020. zasadi ukupno 100 hektara u Parizu i tako na konkretan način odgovori na izazove koje donose klimatske promjene.

Za sadnju ponuđeni krovovi, fasade i podzemni prostori

Da bi se ozelenio gusto naseljeni francuski glavni grad koji odlikuju ravne ulice i visoke zgrade, za sadnju će biti ponuđeni krovovi, fasade i podzemni prostori.

Opera Bastille ponudila je krovnu površinu od 5.000 kvadratnih metara, a u ponudi je i 270 kvadratnih metara stepenica koncertne arene u Bersiju. Uprava gradskog prometa stavila je na raspolaganje 1.000 kvadratnih metara krovne terase svog zdravstvenog centra, a hipodrom u Vensenu 3.500 kvadrata krova i centralnog dijela koji okružuje staza, za uzgoj povrća. Vlasti su pozvale "inovatore iz cijelog svijeta" - udruženja, pejzažne arhitekte, poljoprivrednike i poduzetnike da predlože projekte za ozelenjavanje ili poljoprivrednu proizvodnju u gradskim uvjetima.

Bit će zastupljene razne tehnike uzgoja

Parcele bi trebale biti pogodne za korištenje različitih tehnika uzgoja poput akvaponije - organske proizvodnje povrća u kojoj se ribe i biljke uzgajaju u povezanom sustavu, hidroponije - uzgoja u tekućoj hranjivoj otopini, permakulture - stvaranja sustava po uzoru na prirodne ekosustave, uzgoja u gredicama ili proizvodnji gljiva.

Potencijalni proizvođači imaju rok do 4. srpnja za podnošenje svojih projekata koje će ocjenjivati međunarodni žiri. Pobjednici će biti proglašeni na jesen kako bi planovi mogli početi s provođenjem.

Foto:bigstockphotos.com;Alison Hancock


Tagovi

Urbani vrtovi Klimatske promjene


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]