Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očekuje se dobar prinos
  • 26.10.2018. 16:30

Vremenske prilike pogodovale uzgoju. Cikla isplativija od mandarina?

Budući da su vremenske prilike u dolini Neretve još uvijek odlične, posebno za ciklu, očekuje se da će ovo biti vrlo dobra godina za uzgoj cikle te da bi prinos mogao biti i više nego dobar. Međutim, kakva će biti cijela sezona cikle u neretvanskom kraju najviše će ovisiti o ponudi i potražnji.

Foto: Mate Ivić
  • 421
  • 18
  • 0

Iako je u dolini Neretve aktualna berba mandarina, obišli smo neretvanska polja u potrazi za ciklom. Pisali smo nedavno već o tome kako su mali OPG-ovi u Neretvi dodatne prihode pronašli u uzgoju cikle. Prema onome što se vidi na terenu možemo reći da je ovo odlična godina za uzgoj cikle u neretvanskom kraju, a kakva će biti prodaja to je još rano govoriti.

Izrazito povoljni vremenski uvjeti koji su bili kroz cijeli rujan i listopad omogućili su dobar rast cikle. Lisna masa napravila je svoje i cikla trenutno radi na formiranju ploda. Sunčano vrijeme uz visoke temperature i pravilno navodnjavanje rezultiralo je odličnim razvojem cikle od sijanja pa do trenutnog stanja. Cikla koja se sijala krajem sedmog i početkom osmog mjeseca uskoro će krenuti u prodaju, dok će ona cikla koja se sijala nešto kasnije na tržište ići polovicom prosinca i početkom siječnja.

Ništa bez navodnjavanja

Budući da su vremenske prilike u dolini Neretve još uvijek odlične, posebno za ciklu, očekuje se da će ovo biti vrlo dobra godina za uzgoj cikle te da bi prinos mogao biti i više nego dobar. Međutim, kakva će biti cijela sezona cikle u neretvanskom kraju najviše će ovisiti o ponudi i potražnji. Na terenu se može vidjeti da će biti dosta dobre cikle, međutim, mogu se vidjeti i manji nasadi gdje cikla nije dobra. Naime, gdje se nije dobro i redovito navodnjavalo cikla nije uspjela razviti lisnu masu, a bez jake i guste lisne mase ne može se očekivati da u konačnici plod bude onakav kakav treba biti.

Dolina Neretve priprema se za zimske kulture, mali OPG-ovi priliku vide u uzgoju cikle

Cikla koja se uzgoji na neretvanskim poljima u najvećem postotku završi na splitskom i zagrebačkom tržištu. Zadnjih nekoliko godina ustalila se cijena od 3 kn po kilogramu za svježu očišćenu ciklu koja se pakira i sortira u vreće po 10 kilograma i tako se isporučuje na tržište. Ona krupnija cikla, koja ne može na spomenuto tržište, prodaje se otkupnim centrima po znatno manjoj cijeni.

I dok Neretvani veliku muku muče s prodajom mandarina, nadaju se da će zimske kulture kao što su cikla, kupus i poriluk (prasa), puno lakše pronaći put do kupaca. Iako je ova 2018. godina bila zaista teška za poljoprivrednike i niti jedna kultura nije se uspjela prodati po normalnim cijenama, poljoprivrednicima ne ostaje ništa drugo nego i dalje sijati, saditi i raditi i nadati se da će biti bolje.


Povezane biljne vrste

Cikla

Cikla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cikla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Cikla Neretva Mandarine Navodnjavanje Uzgoj Kupus


Autor

Mate Ivić

Više [+]

Mate se duži niz godina bavi novinarstvom, a kako je i sam proizvođač, itekako se razumije u problematiku hrvatske poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]